TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  16.10.2011 07:03:54

Newyorská policie zatkla desítky demonstrantů proti sociální nerovnosti

NEW YORK (MEDIAFAX) - Nejméně 74 lidí zatkla v sobotu newyorská policie během střetů s demonstranty proti kapitalismu, sociální nerovnosti a vlivu finančníků, informuje v neděli agentura AFP. Ze stejného důvodu se konaly demonstrace po celém světě.

"Celý den, celý týden, obsaďme Wall Street!" křičely tisíce demonstrantů. Pochodu směrem k Wall Street se účastnili mladí lidé, rodiny vezoucí děti v kočárcích i odboráři. Nesli transparenty s nápisy jako "My jsme 99 procent", "My jsme národ" a "Pane Obamo, potřebujeme Vaši pomoc".

Demonstranty povzbuzovali dvěma zdviženými prsty pro vítězství také turisté v otevřených autobusech.

Ke střetům došlo na rohu 46. ulice a Sedmé avenue. Policie na koních zatlačila demonstranty, kteří se snažili dostat na Times Square. Desítky lidí pak zpanikařily a daly se na útěk. Jedna žena spadla v davu na zem. Se zraněním hlavy byla rychle odnesena na nosítkách.

Policisté u Times Square zatkli nejméně 45 lidí a odvezli je v připravených dodávkách.

Dalších 24 demonstrantů bylo zatčeno poté, co vnikli do pobočky Citibank. Zaměstnanci banky u Washington Square Park zavolali policii poté, co dovnitř vešlo "mnoho protestujících". "Vyrušovali a odmítli odejít, i když jsme je žádali několikrát," stojí v prohlášení Citibank. "Policie požádala zaměstnance, aby pobočku uzavřeli, dokud protestující neodvedou."

V jiných částech města bylo zatčeno dalších pět demonstrantů v maskách. Celkem tak newyorská policie zadržela 74 lidí.

Protestující také "obsadili" pobočku banky Chase, aby podpořili 14 tisíc vyhozených zaměstnanců. Ti dostali výpověď v rámci úsporných opatření, které banka přijala po obdržení vládní pomoci ve výši 94,7 miliard dolarů (1,7 bilionu korun).

Hnutí "Occupy Wall Street" (Obsaďte Wall Street - OWS) povzbudilo páteční rozhodnutí úřadů odložit plán na vyklizení parku Zuccotti u Wall Streetu, který demonstranti okupují již měsíc.

Ve Washingtonu se v parku National Mall sešly dva až tři tisíce lidí v předvečer slavnostního odhalení pamětní desky zavražděného nositele Nobelovy ceny za mír Martina Luthera Kinga. K účastníkům promluvil jeho syn. "Vyplatili jsme automobilový průmysl a to bylo dobře. Vyplatili jsme Wall Street. Teď je čas vyplatit pracující Američany," řekl Martin Luther King III. "Věřím, že kdyby byl můj otec naživu, byl by právě tady s námi všemi."

Asi dvě stovky demonstrantů v hlavním městě Spojených států se rozhodly proti chamtivosti finančníků protestovat i tím, že si zruší své účty v Bank of America. Ochranka jim ale zabránila vejít do pobočky a banka pak rychle zavřela.

Demonstrovalo se také v Miami, kde lidé vyráží do ulic jen výjimečně. Nejméně tisícovka lidí se vydala na pochod do centra města. V davu se mísili mladí lidé a důchodci.

Zatím poslední celebritou, která se připojila k protestům 15. října, byl herec Sean Penn. V televizi CCN v pátek prohlásil, že "tleská duchu toho, co se teď děje na Wall Street". Petici na podporu hnutí 15. října, jak se sobotní protesty nazývaly, podepsali také spisovatelé Salman Rushdie a Michael Cunningham.

Demonstrace byly na sobotu naplánovány v 951 městech v 82 zemích v Evropě, Severní Americe, Latinské Americe, Asii a Africe.

Manifestace jsou inspirovány španělskými "rozhořčenými", kteří 15. května obsadili v protestu proti politice své vlády a vysoké nezaměstnanosti zvláště mladých lidí madridské náměstí Puerta del Sol. Hnutí 15. května se pak rozšířilo do celého Španělska. Dalším vzorem jsou demonstranti z hnutí Occupy Wall Street (Obsaďte Wall Street - OWS), kteří již měsíce okupují park Zuccotti na Manhattanu.

Kristýna Kuslová, kuslova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688