Jak položit plovoucí podlahu?

Nákupní košík pro pokládku plovoucí podlahy

 

materiál

nářadí

·    Parkety/laminátová podlaha

·    Kročejová izolace

·    PE folie (u laminátu)

·    Lemovací lišty, spojovací díly k lištám

·    Ocelové hřebíky

·    Vnitřní a vnější rohy

·    Přechodové lišty k napojení na jinou krytinu

·    Přiklepávací blok (hranol)

·    Metr

·    Elektrická vrtačka

·    Přímočará pilka

·    Stahovací přípravek

·    Kladivo


 

 

 

 

 

 

 

 

1. Příprava

Parkety i laminátové podlahy potřebují před pokládkou čas na aklimatizaci, asi 48 h při teplotě minimálně 18°C. Nerovnosti na podlaze vyšší než 3 mm, je třeba vyrovnat pomocí tekuté nivelační hmoty. Tu nechejte pořádně vyschnout. Podklad nesmí obsahovat žádnou zbytkovou vlhkost. Především laminát by tento aspekt mohl poškodit.

2. Položení podkladu a izolace kročejového hluku

Rozviňte podkladové pásy v podélném směru parket nebo laminátu a přiřízněte na požadovanou velikost. Vodítkem by mohlo být, že podélný směr parket by měl kopírovat dopad světla do místnosti. Jednotlivé pásy pokládejte s přesahem cca 20 cm a spoje přelepte. Mezi podkladový pás a panely položte v místnostech s hodně studenou podlahou PE folii jako izolaci prosti vlhkosti. Jako izolaci kročejového hluku položte přímo pod parkety vrstvu korku, plsti nebo pěnovou PE-folii.

3. Položení první řady

S pokládkou se doporučuje začít v levém rohu místnosti. První řadu parket či laminátu položte drážkou ke zdi a jednotlivé panely vždy doklepněte příklepovým blokem nejdříve v podélném a poté v příčném směru.

4. Pokládání pomocí suchého zámku

Parkety na suchý zámek do sebe zapadají bez použití lepidla. Stačí tedy jednotlivé desky umístit do předepsané pozice a do sebe zacvaknout. Pomáhejte si při tom kladivem a ochranou proti nárazu (přiklepávací blok). Spojujte vždy nejdříve dlouhou stranu desek, poté širokou. Poslední desky v řadě se pokládají s pomocí stahovacího přípravku.

5. Vzdálenost od stěny

U stěn a dalších přechodů dodržujte dilatační spáru 10 až 15 mm. Dřevo a laminát jsou materiály, které pracují – mohou se rozpínat, a proto je mezera nutností! K dodržování mezery používejte rozpěrky nebo zajišťovací klínky. Pomocí stahovacího přípravku přitáhněte desky u stěn k již položené ploše.

6.  Soklové lišty

Na napojovací místa na stěny či schodiště a přes dilatační spáry připevněte soklové lišty. Lišty se šroubují do podlahy, aby se neposouvaly. Vnitřní a vnější rohy můžete buď zkosit pokosovou pilkou nebo na nezkosené jednoduše připevnit zakoupené, již vyrobené nasazovací rohy.

 

Zdroj: OBI

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry