Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  14.10.2011 10:18:39

Alcoa nesplnila očekávání, podstata se však skrývá jinde

Alcoa odstartovala současnou výsledkovou sezónu a EPS (zisk na akcii) byl o 37,5 procenta nižší než očekávání, obrat však očekávání o 3 procenta překonal. Investory tato čísla nepotěšila a akcie po uzavření trhu v after marketu oslabila. Podle nás však investorům unikla podstata, protože se příliš soustředili na zprofanované EPS.

Obrat se zvyšuje rychleji
Začněme tím, co bylo na výsledcích nejpozitivnější, konkrétně růst obratu. 12 měsíční obrat se proti loňskému roku zvýšil o 20 procent a tempo růstu dokonce zrychluje. To znamená, že ekonomika stále expanduje, což ve svém prohlášení uvedl i management společnosti Alcoa (jen v Evropě je situace slabší).

Ještě pozitivnější zprávou je, že expanze proběhla navzdory nižším cenám hliníku, což ukazuje, že proces zvyšování objemu je zdravý a to je důležitým měřítkem ekonomické aktivity.

Zapomeňte na EPS, místo toho sledujte EBITDA
Investorská komunita věnuje výši EPS hodně času a úsilí a tak skutečnost, že výsledky firmy Alcoa byly o 37,5 procenta nižší, bylo velkým zklamáním. Cena akcie po uzavření trhu v after marketu oslabila. Všichni dobře víme, že EPS z provozního příjmu získáme po provedení spousty úprav. Navíc díky podvojnému účtování je kvartální EPS u cyklických společností jako je Alcoa méně relevantní.

Pokud toto vše budeme ignorovat, skončíme nakonec u ukazatele EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů), který vystihuje generování hotovosti z provozu lépe. Podívejme se na čísla firmy Alcoa blíže.

Dvanáctiměsíční EBITDA roste už osm kvartálů v řadě. Provozní ziskovost dosáhla 14,6 procent, což je sice stále pod úrovní z roku 2007, kdy dosahovala 17,5 procenta, ale ziskovost společnosti se čím dál více blíží předkrizovým úrovním. Pokud Alcoa růst obratu udrží a zvedne také ukazatel EBITDA, pak dojde i k růstu EPS.


Zdvojnásobí se do roku 2020 obrat?
Ve zprávě, kterou Alcoa zveřejnila, management uvádí, že čeká zdvojnásobení poptávky po hliníku do roku 2020. Společnost se bude soustředit na růst v Číně, který by měl vynahradit pokles v Evropě.

Ze strategického hlediska vypadá snaha nahradit pokles v Evropě smysluplně, ale pokud je vše vsazeno na Čínu, může se ukázat, že z pohledu rizika jde o mizerné rozhodnutí. Většina ekonomů bude souhlasit, že čínský růst byl působivý, ale země zcela jasně zpomaluje a pravděpodobně se bude potýkat s důsledky masivních monetárních stimulů z let 2008-2009.

V tuto chvíli je těžké odhadnout, zda výsledkem v Číně bude přímo recese nebo jen zpomalení. Pokud vezmeme v úvahu, že v rozvinutých ekonomikách probíhá proces oddlužování, zní tvrzení, že poptávka po hliníku se do roku 2020 zdvojnásobí, poněkud optimisticky a navrhujeme se tím zabývat ještě později.

Může se zdát, že na Alcou nahlížíme jen pozitivně. Pravdou je, že podle nás je společnost slabší po stránce provozní efektivnosti. Poněkud znepokojující je také fakt, že společnost má po tolika měsících ekonomické expanze na straně příjmů tolik jednorázových položek.

Peter Garnry, Akciovy strateg, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688