Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.10.2011 07:13:34

5 běžných chyb nezkušených investorů


Učení jde nejlépe zamlada. Ani v investování to není jiné. Nechme nyní stranou finanční gramotnost v České republice a podívejme se na několik chyb, které opakují generace mladých investorů všude na světě. A zkusme se jim následně vyhnout.

 

Peníze jsou při investování alfou a omegou. Investoři většinou operují se svými penězi, takže se snaží eliminovat ztráty. Pro začátečníky to ovšem může být velice těžké.

Otálení

To se ve světě investic nevyplácí. Trhy se hýbou tak rychle, že jakékoli otálení může být také vaše poslední. Dobré tradingové nápady nechodí každý den, ale pokud se dostanete k zajímavé a perspektivní investici, je dobré nezaváhat. Ze strachu nebo kvůli nezkušenosti může dojít ke dvěma nepříjemným scénářům:

  • Mladý investor nestihne nakoupit akcie společnosti, které se v jednu chvíli pohybovaly například na hodnotě 10 dolarů. Ty během pár dnů vyrostou na 20 dolarů, a investor si tak logicky bude myslet, že titul poroste ještě více. Proto ho nakoupí. Další růst však není jistý a je možné, že po takové rally přijde prudká korekce.
  • U druhého scénáře je nejpravděpodobnější, že si investor bude chtít najít za promeškanou investici náhradu. Akcie bude hledat rychle a nakoupí je bez hlubšího studia trhu a společnosti. Tyto investice vedou často ke ztrátám.

Základní vybavení tradera: Umět odejít

2. Spekulace místo investic

Mladý investor je oproti jiným ve výhodě. Právě mládí mu dovoluje více riskovat. Je téměř pravidlem, že čím mladší jste, tím vyšší výnosy hledáte. To však znamená obchodovat se zvýšeným rizikem. Mladým lidem to však nevadí. Ve věku od 20 do 35 let neberou ztráty z obchodování příliš vážně.

Problém je, že má většina začínajících investorů tendenci spekulovat. Jedním z důvodů může být to, že dostatečně nepochopili procesy, které jsou za investováním. Spekulace se často podobá hazardu. Další problém spekulací je to, že při větší ztrátě mohou investora odradit od dalších investic.

Proto by se měli investoři poohlédnout po takových akciích, které jsou možná rizikové, ale mají růstový potenciál v dlouhodobém horizontu.

3. Investice na dluh, nebo rovnou páka

Páka umí pomoci, ale i hodně ublížit. V mládí je samozřejmě prostor pro méně odpovědné investování. Páka dokáže pohřbít i jinak solidně poskládané portfolio.

Finanční páka: Řadící sluha, řádící pán

Mladý investor má čas napravit ztráty. Nějakých 20 % nemusí být nijak zásadních. Při desetinásobné páce je to ovšem poněkud jiná písnička.

4. Na nic se neptat

Pokud se akcie určité společnosti propadnou, mladý investor čeká, že se během několika dnů opět dostanou nahoru. Pro poklesy na akciovém trhu jsou ovšem většinou nějaké důvody, akcií se nikdo nezbavuje jen tak.

Jedním z nejdůležitějších investičních pravidel je položení si otázky "Proč?". Pokud se akcie obchoduje na polovině své původní hodnoty, má to důvod a investor by ho měl zjistit.

5. Neinvestovat

Jak již bylo řečeno, mladý investor hledá větší riziko a vyšší výnos. Mladí lidé však nemají takovou zkušenost s penězi. Výsledkem může být skutečnost, že se soustředí pouze na současnost a rychlý výdělek.

I pro mladé investory je nutné si určit delší investiční horizont. Rychlé zisky a jejich utrácení nevede k ničemu. Pro mladého investora je nejlepší si připravit střednědobý až dlouhodobý investiční plán.

15 investičních perel od legendy tradingu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688