TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  12.10.2011 18:55:05

ČSSD odmítla svou většinou v Senátu vznik druhého pilíře penzijní reformy

PRAHA (MEDIAFAX) - Opoziční ČSSD využila ve středu své většiny v Senátu a odmítla vládní zákon o důchodovém spoření, který dává lidem možnost vyvádět část peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Radikální změnou důchodového systému se tak budou znovu zabývat poslanci.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se snažil jménem vládní koalice v Senátu marně přesvědčovat opoziční senátory, aby zvedli ruce pro schválení změny penzijního systému. Po hlasování bylo jasné, že neuspěl.

ČSSD se zachovala přesně tak, jak slibovala. Návrh vlády na vznik druhého důchodového pilíře umožňující lidem spořit do soukromých fondů smetla se stolu svou většinou v horní parlamentní komoře.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) označil v nadsázce vládní důchodovou reformu za "lukrativní nabídku", kterou chce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) lidem nabídnout vyvedení peněz do soukromých fondů.

Právě převedení peněz kritizovala opozice nejvíce. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) řekl, že tím jde vláda na ruku majitelům velikých fondů. Ztrátu, která vyvedením peněz vznikne podle něj, zaplatí penzisté a rodiny s dětmi. Naopak profitovat z koaličního návrhu budou podle senátora lidé s vysokými příjmy.

Vládní zákon o důchodovém spoření má lidem umožnit vyvádění části peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Starobní důchod z druhého pilíře bude vyplácený ve třech podobách, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti.

Vstup do druhého, soukromého, důchodového pilíře bude na začátku možný pro všechny lidi starší 18 let, kteří ještě nepobírají důchod. Návrh počítá s tím, že časem by byl systém otevřený už jen pro občany do 35 let.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688