TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.10.2011 09:50:16

Světová média kritizují Slovensko za odmítnutí eurovalu

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - Oči celého světa se upřely na Slovensko, jehož parlament odmítl zvýšení záruk a pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF). Maličký stát drží eurozónu v šachu kvůli vlastní nestabilní politické situaci, cituje ze středečních reakcí zahraničních deníků slovenský server Sme.

Média se zaměřila na dva aspekty neúspěchu eurovalu ve slovenském parlamentu. Jedni ho považují za příklad nefunkčnosti Evropské unie, druzí apelují na Slováky, aby odhlédli od svých problémů a pomohli euru.

Americký deník Washington Post Slovensko nařkl, že drží eurozónu v krizi "jako rukojmí" a na úterním selhání dokládá nevyzpytatelnost vládnutí v EU, která se musí spoléhat na rozhodnutí států hájící vlastní zájmy proti celku unie. Washington Post zdůrazňuje, že odmítnutí zneklidní již tak nervózní investory a zatřese zbytky důvěry, které mají světoví lídři v unii nejen kvůli "zbabraným" pokusům o ekonomickou záchranu.

Význam hlasování Slovenska připomněl i Wall Street Journal. Podtrhl, že na eurovalu závisí hodně, protože investoři a politici po celém světě se domnívají, že bez rozhodných kroků se eurozóna z krize nevymotá, což by mohlo ohrozit globální růst.

New York Times nadhodily, že z hlasování, které mělo upevnit důvěru v eurozónu, se stal příklad nedostatků společného přijímání těžkých rozhodnutí v zemích, které spojuje málo a rozděluje mnohé.

The Australian přímo napsal, že "nedostatek politického vůdcovství v Evropě dosáhl v úterý večer svého vrcholu", a zdůraznil, že "nedávno vytvořená liberální strana (SaS) zastupuje je 0,2 procenta z 332 milionů voličů v EU". Australský deník také varoval, že Slováci mohou zvýšit nespokojenost voličů v Německu, které na Řecko doplácí nejvíce.

Britská BBC zkoumá, co se stalo se Slovenskem, které ještě nedávno nadšeně vstupovalo do EU a zavádělo euro. Komentátor BBC se ptá, zda se ze Slováků nestali euroskeptikové, a to i přes "nesporné výhody, které jim členství přineslo". Odpovídá si však záporně a důvod odmítnutí EFSF hledá na slovenské politické scéně.

"Riskovala hodně a prohrála. I když Iveta Radičová ještě před minulými volbami kritizovala pomoc Řecku, v úterý vsadila na eurokartu vše," napsala německá agentura DPA.

Některá německá média Slovensko ostře kritizovala. "Slovensko to Evropě neulehčuje. Nechápe, proč by mělo jako chudý stát pomáhat bohatšímu Řecku. Ale Evropa nefunguje jako klub egoistů. Nikdo Slováky nenutil zavést euro. Chtěli ho. Teď musí pomoct při jeho záchraně. Není možné, aby malý, pětimilionový národ Evropu uvrhl do bankovní krize, proti níž by ta minulá byla jen procházkou," napsal německý deník Rheinische Post.

Ekonomický deník Handelsblatt tvrdí, že Slovensko je ukázkou pomalého rozhodování v eurozóně a jejího zásadního a dosud nevyřešeného dilematu vnitřní politika má vždycky navrch před tou evropskou. "Takto to dál jít nemůže. Před 17 členy eurozóny stojí pravděpodobně další mimořádně důležité rozhodnutí. Dlouhým váháním politiků už teď euro ztratilo celý rok. Úzkoprsé chování na Slovensku musí být posledním únikem tohoto druhu. Jinak je euro skutečně ztracené a všichni v Evropě budou už brzy platit vlastními měnami," napsal německý deník.

Německé noviny Bild v titulcích pád Slovenska označily "eurodramatem v Bratislavě" a oznámily, že "Slováci šokovali Evropu". Podle časopisu Spiegel "Evropa doufá v druhou šanci od Bratislavy," kterou "ještě nikdy nikdo nesledoval tak napjatě".

Patnáct minut slovenské "slávy" komentoval i britský Guardian. "Zřídka kdy byly v krátké historii Slovenska oči tolika obráceny k tak málo lidem," napsal britský deník.

Kristýna Kuslová, kuslova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688