TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.10.2011 13:05:05

Paroubek, Šlégr a Benda ohlásili odchod z ČSSD (7.10.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Expředseda ČSSD a bývalý český premiér Jiří Paroubek, poslanec Jiří Šlégr a jejich spolustraník z Ústeckého kraje Petr Benda oznámili v pátek svůj odchod ze sociální demokracie. V pátek a sobotu bude Paroubek jednat o vzniku nové strany pod názvem Národní socialisté-Levice 21. století.

"Po dlouhých měsících má trpělivost skončila. Oznámil jsem tedy, že mé členství v této straně končí," prohlásil na páteční tiskové konferenci Paroubek.

Ten podle svých slov nevidí prostor, aby mohl v ČSSD dobře pracovat pro své voliče. Odmítl také názory, že by jeho odchod mohl být vnímaný jako zrada.

"Kdo zrazuje program, je ČSSD. My nechceme ten program zradit, ale naopak ho i nadále prosazovat," vysvětlil Paroubek s tím, že se nehodlá vzdát svého poslaneckého mandátu.

Paroubek svůj ochod již oznámil předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi i místní stranické organizaci. Společně s ním ohlásil odchod další sociálnědemokratický poslanec a bývalý hokejista Jiří Šlégr: "I já odcházím. Nejdůležitějším hlediskem je pro mě to lidské, Jiří Paroubek mě do politiky přivedl."

Další blízký Paroubkův spolupracovník a bývalý předseda ústecké krajské organizace Petr Benda v pátek také potvrdil svůj odchod, k němuž dojde do konce příštího týdne. "Myslím, že ani nikdo neočekává, že bych bez Jiřího Paroubka a Jiřího Šlégra nadále zůstával," řekl Benda.

Paroubek na tiskové konferenci zároveň promluvil o možnosti založení nové strany s názvem Národní socialisté-Levice 21. století. O jejím vzniku se bude jednat ještě v pátek a především v sobotu dopoledne. Záležet bude i na rozhodnutí sjezdu ČSNS 2005.

"Mou ambicí je přivést nové kvalifikované lidi, nechci jít cestou hezkých dam v erotickém kalendáři, ale cestou lidí, kteří budou prospěšní této zemi," odpověděl na otázku, jak si bude vybírat spolupracovníky.

Na to, zda se k Paroubkovi mohou přidat i další poslanci a to nejen z ČSSD nechtěl expředseda sociálních demokratů odpovídat. Jeho nová strana prý bude otevřena pro všechny, kteří chtějí pracovat idealisticky pro tuto zemi. "Pokud se někteří poslanci přidají, budu samozřejmě rád. Ale není to mým prvořadým cílem," prohlásil.

V souvislosti s možným příchodem Jaroslava Škárky (nez.) Paroubek jen poznamenal, že je ochoten s ním jednat: "Musíme si také uvědomit, že je to zcela nepochybně člověk, který je mravně úplně někde jinde než pan Vít Bárta. Pokud bude mít zájem, jsem ochoten s ním jednat, musí si ale uvědomit, že půjde o stranu reformě-socialistického typu."

Se svým novým subjektem chce Paroubek jít v příštím roce do krajských voleb. "V několika krajích, ne všude, protože to není reálné, budeme jistě úspěšní. Nepochybně úspěšní budeme v Ústeckém kraji. Tam měla sociální demokracie pod mým vedením grandiózní podporu," řekl.

Toho, že dopadne jako další bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, který se s novou stranou do parlamentu nedostal, se Jiří Paroubek neobává. Proti Zemanovi má prý jednu výhodu více času na přípravu.

Vedení sociální demokracie podle Paroubka mohlo zabránit jeho odchodu tím, že by mu nabídlo odpovídající pracovní uplatnění: "Zdůrazňuji pracovní uplatnění, ne trafiku."

Rozchodu se sociální demokracií nelituje. "Před dvaceti lety jsem obnovoval ČSSD jako společenství lidí, pro něž je slušný a poctivý člověk na prvním místě. Dnes je to bohužel u sociálních demokratů jinak," uzavřel.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.10.2011Zásoby ropy v USA k 7.10.2011 Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
13.10.2011Zásoby zemního plynu k 7.10.2011 Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688