X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  07.10.2011 12:23:23

Bank of Japan zachovala úrokové sazby a program nákupu aktiv beze změn

Bankovní rada japonské centrální banky na dnešním zasedání hlasovala pro zachování základní úrokové sazby na 0-0,10% a programu kvantitativního uvolňování na 50 bilionu jenů. Upozornila na rizika plynoucí z přetrvávající dluhové krize v Evropě. V srpnu prosadila navýšení programu odkupu aktiv o 5 bil. jenů na 15 bilionů jenů a úvěrový program o 5 bil. jenů na 35 bilionů jenů. Zopakovala, že komplexní uvolnění měnové politiky musí hrát významnou roli při posílení základů hospodářského růstu a zajištění stability na finančních trzích. Současně rozhodla prodloužit program půjček pro finanční instituce v oblastech zasažené zemětřesením o 6 měsíců do dubna 2012.

Pokud jde o rizika pro ekonomický výhled, vyžaduje velkou pozornost dluhová krize v Evropě a rozpočtové problémy Spojených Států. Je třeba pozorně sledovat, jak je ekonomika ovlivněna nejistotou ohledně vývoje v zahraničí a následnými výkyvy na devizových a finančních trzích. Japonská ekonomika se po zemětřesení postupně zotavuje. Výroba a export se zvyšuje, i když tempo růstu poněkud zmírnilo. Dochází k oživení soukromé poptávky. Růst světové ekonomiky podporují zejména rozvíjející se ekonomiky. BOJ předpokládá návrat na dráhu mírného oživení, ze současné fáze zpomalení v druhém pololetí opírající se o rostoucí trend vývozu a zvýšení domácí poptávky.

Japonská vláda zachovala hodnocení ekonomiky. Předpokládá postupné zotavení, avšak zároveň varovala před stinnými riziky kvůli omezení dodávek elektrické energie a následkům jaderné havárie, dalším zpomalením zahraničních ekonomik, kolísání směnných kurzů a cen akcií. Velký problém nadále představuje silný devizový kurz japonského jenu. Kabinet před týdnem oznámil, že plánuje rozšířit velikost fondu pro měnové intervence o JPY15 bil. na JPY165 bilionů, přičemž JPY46 bil. je k dispozici pro zásah.

V červenci centrální banka sestupně revidovala odhad růstu ekonomiky pro letošní rok z 0,6% na 0,4%. Předpokládá růst spotřebitelských cen kromě potravin o 0,7%. Projekci růstu HDP pro rok 2012 zachovala na 2,9%. Japonská ekonomika je stále v recesi. V druhém čtvrtletí HDP poklesl o 0,3%, po snížení o 0,9% v 1Q 2011.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688