Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  06.10.2011 18:02:34

Poznámky ze schůzky s autorem nového konkursního zákona/problémy plynoucí z dosavadní 5leté praxe

Když jsem kdysi pracoval jako podržtaška pro místopředsedu vlády pro ekonomiku Martina Jahna vznikal nový konkursní zákon. Ten starý byl založen na tom, že soudce vede konkurs. Byla tam kupa korupčních kauz. Ten nový byl napsán na principu věřitelé rozhodují o osudu podniku, o konkursu či případné reorganizaci firmy.

Tým autorů vedl tehdy Bohumil Havel. Dnes se podílí na rekodifikaci soukromého práva a je členem Legislativní rady vlády. Zašel jsem s ním po těch letech na kafe a tady jsou zápisky:

 

Problémy plynoucí z 5leté praxe nového zákona:

 

(1) Nepřátelské převzetí firmy přes konkurs - většinový věřitel, který skoupí pohledávky za vyhodných podmínek může ovládnout firmu - když selže dozor a projde i případná podjatost insolvenčního správce či soudce. Ukazuje se, že naše právní prostředí ještě není připravené na standardní jinde známé mechanismy. Obrana proti takovýmto excesům může být snad jen přes Ústavní soud nebo přes důslednější výkon funkce členů věřitelského výboru dlužníka. 

 

(2) Pro banky může být poučením lépe si hlídat úvěrové smlouvy - problém velké úvěrové pozice banky vůči firmě. Insolvenční soud může rozhodnou o tom, že banka před krachem firmu příliš ovládala a tvořila tak s podnikem koncern. To má velký vliv nejen na možné koncernové důsledky, ale zejména je takovému věřiteli zakázáno hlasovat. Významný věřitel, který zjevně dlužníka rozsáhle financoval, se najednou dostává do role pouhého pozorovatele bez faktického vlivu. Banky a další věřitelé by tak měly věnovat velkou pozornost formulacím ve svých smlouvách, aby nebylo možné je následně interpretovat jako smlouvy o ovládání apod. Obdobně si musí hlídat své faktické chování v době, kdy je dlužník už na hraně úpadku, protože i to může mít následně pro soud význam.

 

(3) Některé novinky v zákoně nejsou k jejich škodě využívané, a to zejména pro konzervativnost věřitelů. Zákon například nabízí moratorium, tedy možnost určité ochrany dlužníka proti věřitelům. Tento nástroj má dobré vlastnosti, které se ale nerozvíjí – bylo by dobré, aby se věřitelé i této možnosti věnovali a tak třeba společně s dlužníkem úpadek ve skutečnosti odvrátili nebo celé insolvenční řízení urychlili.

 

(4) Prodej z volné ruky je i v konkursním řízení běžný nástroj – má přinést efektivnější prodej majetku. Ne vždy jsou ale podmínky tohoto prodeje nastaveny tak, aby maximalizovali přínos insolvenčního řízení. Věřitelé by měli dát pozor na to, co a jak správce při této variantě zpeněžení nabízí a měli by více zvažovat zda dají rovnou souhlas k prodeji nebo např. jen souhlas podmíněný, který bude záviset na dosaženém výtěžku a jeho srovnání s jinými možnými variantami prodeje.

 

(5) Je současně zjevné, že se i nadále podceňuje vzdělávání soudců. Soudci mnohdy nemají zkušenosti s procesy restrukturalizace a zjevně rozhodují bez hlubšího poznání věci. Insolvenční řízení je sice právní nástroj, ale jeho samotná podstata je hospodářská či ekonomická  - posoudit určitou situaci správně podle práva neznamená ji posoudit správně podle efektivity insolvenčního procesu...

 

Nenechte si ujít další články z blogu Aleše Michla na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/ales-michl

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688