Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  06.10.2011 14:00:14

Mobius: Argentina - inflací zmítaná, přesto úspěšně se transformující ekonomika

Při hledání dobrých investičních příležitostí cestujeme napříč celým světem. Při svých cestách jsem navštívil již mnoho zajímavých společností, tentokrát bych se s vámi chtěl podělit o své zážitky z Argentiny, která byla tento rok místem pořádání naší pololetní analytické konference.

Argentina již léta vykazuje stabilní ekonomický růst, a to i navzdory dvojciferné inflaci, která neustále snižuje přebytek zahraničního obchodu. Důkazem úspěšné transformace argentinské ekonomiky pro nás bylo hned po příletu samotné letiště Ministro Pistarini, které od své privatizace dostálo výrazných změn, a nachází se tak v daleko lepším stavu než v minulosti. Hned po novém a prosvětleném křídle nás příjemně překvapil také rychlý imigrační proces, po jehož absolvování jsme se přemístili do našeho hotelu v Puerta Maderu, což je část Buenos Aires, kterou je rovněž možné považovat za úspěch transformace zdejší ekonomiky.

Dříve byl Puerto Madero chátrající přístav s prázdnými bloky z červených cihel, z kterých se, díky kreativitě zdejších podnikatelů, staly kanceláře, restaurace a apartmány, které sem stahují místní elitu. Celá řada moderních výškových budov vyrostlo i naproti přes kanál, půl hodiny chůze od hotelu je možné navštívit, zářné časy zažívající, plovoucí kasino.

 

Telekomunikační společnosti

 

Na své první návštěvě jsme se setkali s vedením telekomunikační společnosti, které nás informovalo o pozitivních provozních výsledcích z minulosti, které byly výsledkem silného růstu poptávky a příznivého makroekonomického prostředí.

I v současnosti tato společnost pokračuje ve vykazování solidních výsledků jak v oblasti mobilních služeb tak v oblasti pevných linek. Společnost si rovněž udržuje solidní marže EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů), a to i navzdory náročnému inflačnímu prostředí a faktu, že se trh s mobilním a širokopásmovým připojením blíží svému nasycení.

I pro další období společnost očekává zdravý růst příjmů, zároveň však varuje před zvýšeným tlakem na marže v důsledku očekávání růstu mezd. I toto jsou, mimo jiné, faktory, které budeme brát v potaz při hodnocení atraktivnosti této investice.

 

Ropa, ocel a energie

 

Další námi navštívenou společností byl producent surové oceli s působností v Argentině a Mexiku. To co nás v této společnosti příjemně překvapilo byla příznivá struktura nákladů, a to zejména díky dobrému stavu vybavení a diverzifikovanému přístupu ke zdrojům levných surovin a dalších vstupů, ale rovněž také díky efektivitě provozu.

V prvním čtvrtletí tohoto roku pomohly společnosti k lepším hospodářským výsledkům příznivý objem prodeje a rostoucí ceny na světových trzích, které by měly růst i v druhém kvartále, což by dále mohlo příznivě ovlivnit úroveň marží. Nicméně, klíčovým faktorem, na který by se měla tato společnost nyní soustředit, jsou rostoucí ceny surových materiálů jakými jsou železná ruda a uhlí.

Další zajímavou návštěvou byla na energetiku se zaměřující společnost, globální lídr v oblasti výroby a dodávek potrubí, a mimo jiné také služeb spojených s odvětvím ropy a zemního plynu.

Tato společnost provozuje podnikatelskou činnost na klíčových trzích napříč Jižní a Severní Amerikou, Evropou a Asii. Management společnosti nás informoval o tom, že byl obor těžby ropy a zemního plynu v minulosti svědkem nového cyklu investic, a že jejich společnost byla a je připravena k podpoře rostoucího trhu. Kromě toho nás management rovněž upozornil na to, že udržitelnost tohoto cyklu bude pravděpodobně podpořena vysokými cenami ropy, které budou nadále vyzývat k vyšší těžbě a rozvoji nových vrtů ve všech koutech světa.

 

Nejen byznys, ale i turistika

 

Během naší cesty jsme si udělali jeden den volno, abychom navštívili deltu řeky Rio de la Plata a pobřežní část města Tigre, jehož jméno je odvozeno od „tygři“ nebo „jaguáři“, jež zde byli v minulosti loveni. Delta je komplexem kanálů a ostrovů, které mi připomněly deltu řeky Mekong ve Vietnamu a deltu řeky Chao Phraya v Bangkoku, kde rovněž můžete prozkoumávat stovky vinoucích se kanálů.

Delta řeky Rio Plata je populární destinací v období letních prázdnin, kdy sem auty či vlaky putují návštěvníci z Buenos Aires. Kanály jsou plněny barevnými letními domky, ke kterým se dostanete pouze lodí.

Celkově vzato jsme byli spokojeni jak s výsledkem návštěv jednotlivých společností, tak s naším výletem, a těšíme se na další cestu do Argentiny, a na další návštěvy, jako byla tato.

 

Nenechte si ujít další zápisky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobia.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688