Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  06.10.2011 13:01:49

Emise českých státních dluhopisů: Zajímavá investice, nebo jen levné financování pro stát?


Tento týden pustilo ministerstvo financí na trh vlnu českých státních dluhopisů především pro drobné investory. Investiční web se zeptal sedmi investičních expertů, zda je vhodné tyto dluhopisy za současných nízkých úrokových sazeb kupovat. Zájem hned v prvním týdnu byl přitom obrovský.

 

Lukáš Vácha

obchodní ředitel, Conseq

S ohledem na jejich bezpečnost to je zajímavá investice. Stát je pro korunového investora v podstatě nejkredibilnější dlužník, peníze jsou tak v ještě větším bezpečí než na účtech u domácích bankovních institucí (když odhlédneme od systému pojištění vkladů, který je tak jako tak garantován státem).

Je to tedy dobrá investice pro ty, kteří nemají odvahu riskovat a spokojí se dlouhodobě s výnosy odpovídajícími aktuálnímu nastavení úrokových sazeb.

Určité pochybnosti lze však mít ohledně výhodnosti takového financování z pohledu státu, kdy si stát od občanů půjčuje aktuálně dráž, než je schopen získat na finančních trzích prostřednictvím dospělých dluhopisů. Tento fakt je ještě zřetelnější ve chvíli, kdy ministerstvo financí rezignovalo u těchto instrumentů na srážkovou daň z úrokových výnosů. Ve finále tak celá akce dostává spíše nádech populistického kroku, jehož zvýšené náklady ponesou opět dańoví poplatníci.

 

Petr Sklenář

hlavní ekonom, J&T Banka

To nejdůležitější, co novou emisi státních dluhopisů pro domácnosti charakterizuje, je shrnuto ve slově diverzifikace. Domácnosti získávají možnost stabilní investice, stejně či více bezpečné než termínované účty u bank. Současně nabízí mírně vyšší úrokové sazby.

Stát, respektive ministerstvo financí, se snaží rozšířit okruh svých věřitelů a snížit rizika u financování státního dluhu a deficitu rozpočtu. Primární důvodem tedy není úroková sazba, ale spíše snížení rizik.

Nízká úroveň minimální investice (1000 ) umožňuje dosáhnout na investice do státních dluhopisů i drobným investorům. Dosud tuto možnost měli jen větší investoři.

 

Martin Urban

hlavní makléř, BrokerJet ČS

Emise nových státních dluhopisů pro retail je především výhodnou možností získání levného financováni pro státní dluh ze strany MF. Na druhé straně jde o relativně bezpečně uložení peněz za výhodnější úrokové sazby než na účtech v bankách.

Dá se očekávat zájem především ze strany movitějších klientů bank, kteří touto formou hledají především minimální riziko pro své investice.

Co si myslí o nové emisi českých státních dluhopisem další portfoliomanažeři a analytici? Pokračování ankety najdete ZDE:



Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688