TNBiz (TN.cz)
Investice  |  04.10.2011 20:50:05

Slováci budou o záchranném fondu EFSF hlasovat za týden, dohoda zatím není

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - O změnách ohledně navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny EFSF bude slovenský parlament hlasovat 11. října, i když k dohodě ve vládní koalici na úterním jednání zatím nedošlo. Píše to agentura SITA.

"Do té doby máme ještě týden, který budeme moci využít k dalším jednáním," sdělil předseda koaliční strany Most-Híd Béla Bugár. Upřesnil, že další vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) nepřijala kompromisní návrh premiérky Ivety Radičové (SDKÚ-DS).

Koaliční rada bude pokračovat diskuzí o rozpočtu. Bugár předpokládá, že jednání potrvá do nočních hodin a lídři stran o výsledcích hned informovat nebudou. Výsledky schůzky se média dozvědí po středečním zasedání vlády, sdělil.

Eurozóna se 21. července dohodla mimo jiné právě na navýšení pravomocí pro svůj záchranný fond EFSF, jehož úvěrová kapacita by měla stoupnout na 440 miliard eur, což obnáší potřebu garancí ve výši 780 miliard eur. Změny EFSF v současnosti procházejí ratifikací v jednotlivých členských zemích eurozóny. Zatím jako poslední schválilo rozšíření Evropského fondu finanční stability v pátek Německo. Německé garance tak díky tomuto posvěcení stoupnou ze 123 miliard eur na 211 miliard eur.

Pro rozšíření efektivity se už vedle Německa vyslovilo 13 zemí, a to Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko. V pátek dali rozšíření působnosti EFSF zelenou také poslanci rakouského parlamentu. Tři státy ještě hlasování o rozšíření záchranného fondu EFSF teprve čeká, a to Maltu, Nizozemsko a Slovensko.

Právě Slovensko je kvůli odporu SaS považováno za největší možnou hrozbu či riziko. Kvůli ní se na Slovensku dokonce objevily spekulace o možném pádu současné vlády. Bratislava už dříve uvedla, že chce změny schvalovat jako poslední z eurozóny. Ještě nedávno se hovořilo o tom, že by to mohlo být případně až někdy v prosinci.

Na vzniku fondu EFSF se v reakci na řecké potíže dohodli lídři EU v květnu a červnu loňského roku. Fond by měl zejména stabilizovat jednotnou evropskou měnu a v případě nutnosti by měl být použit na pomoc zemím eurozóny v potížích.

Eurozóna na červencovém mimořádném zasedání přijala soubor opatření, které by měla zabránit rozšíření dluhové krize. Mezi ně patřilo i zvýšení působnosti EFSF, který by měl nově nakupovat dluhopisy zemí v potížích na sekundárním trhu či poskytovat úvěrové linky. EFSF by měl ukončit svoji činnost v polovině roku 2013, kdy ho nahradí Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Zdenek Gazur, Tomáš Králícek, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688