Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  03.10.2011 09:48:11

HSBC/Markit: Výrobní sektor v září začal opět oslabovat

Shrnutí

Sezónně upravené aktuální údaje PMI, zpracované pro banku HSBC společností Markit, vypovídají o tom, že po srpnové pauze začal český výrobní sektor zpomalovat.

Hlavní Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek.

V srpnu se hlavní index zastavil na hodnotě 53,4 bodu, nyní však klesl na 52,3 bodu. To představuje nejhorší výsledek od prosince 2009 a pohybuje se pod dlouhodobým průměrem průzkumu ve výši 52,9 bodu. Výsledek je v ostrém kontrastu s rekordem průzkumu ve výši 60,5 bodů, dosaženém v lednu.

O pokles hlavního indexu se v září zasloužil slabší růst nových zakázek. Ty sice vzrostly po šestadvacátý měsíc za sebou, ale růst byl nejslabší od srpna 2009. Údaje signalizují, že nárůst nových exportních zakázek byl silnější než v kategorii nových zakázek.

Utlumený růst nových zakázek vedl v září k oslabení tempa růstu ve výrobě. S výjimkou srpna růst výroby ustavičně zpomaluje od té doby, co v lednu zaznamenal rekordní výši. Rozpracovanost ovšem dále stoupala, a to relativně výrazným tempem.

Díky novým zakázkám a stávajícímu objemu práce se ovšem v září podařilo ve výrobním sektoru udržet růst zaměstnanosti. Tempo tvorby pracovních míst pokleslo na nejnižší úroveň za posledních 13 měsíců, ovšem v historickém kontextu průzkumu zůstává silné.

Objem zakoupených vstupů se v září zvýšil. Přesto tempo růstu již po třetí měsíc za sebou oslabilo. Tím do jisté míry polevil tlak na dodavatele, čímž se dodavatelské dodací lhůty od srpna prodloužily pouze minimálně.

Inflační tlaky zůstaly v září mírné. Na nárůstu cen se toho příliš nezměnilo od srpna, kdy byl nejmenší za devatenáct měsíců, a zůstal tedy slabší než dlouhodobý trend průzkumu. Ceny hotových výrobků stouply pouze minimálně – někteří respondenti totiž zmiňují, že vzhledem ke konkurenčním tlakům měli omezený manévrovací prostor k přenesení nákladů na zákazníky.  

Komentář

Madhur Jha, globální ekonomka HSBC, komentovala výrobní průzkum PMI v České republice slovy:

„Výrobní podmínky zůstaly v září v České republice víceméně stabilní. Celková výkonnost výrobního sektoru se dále zlepšovala, ovšem pomalejším tempem, než jsme viděli v srpnu. Takřka všechny složky indexu během měsíce oslabily, přesto však až na zásoby vstupů na skladě rostly. Při podrobnější analýze ovšem nacházíme známky svědčící o pomalejším růstu v následujících měsících, zvláště když předstihové ukazatele, jako například nové zakázky, během měsíce prudce oslabily, ačkoli zůstaly nad neutrální úrovní padesáti bodů. Pomaleji rostly i nové exportní zakázky, ale pokles tuzemských zakázek byl prudší. Růst výroby lehce poklesl, stejně jako tempo růstu zaměstnanosti. Dále oslabily i tlaky na nárůst cen výstupů, přestože tempo růstu cen vstupů během září zrychlilo.“

 

Klíčové body

·         Růst výroby oslabil po sedmé za osm měsíců

·         Nové zakázky rostou nejslabším tempem od srpna 2009

·          Inflační tlaky zůstávají slabé

 

Historický přehled

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688