TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.10.2011 08:00:29

TV Nova: Část důchodové reformy je ohrožena, mohla by odporovat Ústavě

PRAHA (MEDIAFAX) - Jedna z klíčových vládních reforem - tzv. druhý pilíř penzijního spoření - je vážně ohrožen. Jak v neděli uvedla TV Nova, vládní přestavitelé reformu poslali do sněmovny, přestože podle odborníků na ústavní právo by její část mohla odporovat Ústavě.

Takzvaný druhý pilíř nabízí druhou možnost, jak se zajistit na důchod. Tři procenta pojištění občan nepošle z výplaty státu, ale na soukromý účet - ovšem za podmínky, že si ještě dvě procenta připlatí ze svého. Výběr takového způsobu spoření je sice dobrovolný, ale ve chvíli, kdy zájemce kývne, nemůže už rozhodnutí změnit

V takovém znění poslala vláda důchodovou reformu do sněmovny a ta ji odhlasovala. Teď je v senátu.

Jenže právě povinnost zůstat v druhém pilíři navěky bez možnosti úniku je i podle ústavních právníků velmi problematická. Shodují se na tom, že pokud si občan vybere alternativní možnost spoření na penzi, stát ho nemůže nutit k doživotnímu setrvání v takovém systému.

"Nemůže se nastolit vztah, kdy by člověk neodvolatelně podléhal moci nějaké jiné instituce," řekl pro TV Nova expert na ústavní právo Václav Pavlíček.

"Mohly by vznikat i spory o platnost takového ujednání, byť by mělo zákonný podklad, protože by se mohlo namítat určité omezení svobodné vůle," doplnil děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

Lídři koaličních stran o možném problému vědí, i přesto zákon poslali dál. „Upozorňovala jsem na to, ale kolegové se tvářili, že to budeme řešit, až ten problém nastane, přitom je zásadní,“ řekla místopředsedkyně Věcí veřejných a šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake.

Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek ale za reformou stojí. "Jsem přesvědčen, že jsou v naprostém souhlasu s ústavním pořádkem ČR," řekl Drábek.

ČSSD už oznámila, že v případě volebního úspěchu zákon změní, aby druhý pilíř nebyl doživotním vězením. Nevylučuje ani žalobu. "Pokud se objeví argumenty, budeme to ústavnímu soudu předkládat," dodal šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Ústavní soud už rušil například úpravu týkající se stavebního spoření, když vláda chtěla snížit státní příspěvek o 50 procent zpětně i za rok 2010.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688