TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.09.2011 11:35:05

Vláda projedná strategii, jak dostat Česko mezi 20 nejkonkurenceschopnějších zemí světa

PRAHA (MEDIAFAX) - Změny ve školství, zdravotnictví, infrastruktuře nebo inovacích, dohromady 43 projektových záměrů v devíti oblastech obsahuje Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky pro období 20122020 (SMK). Dokument s podtitulem Zpět na vrchol má v úterý projednat Nečasova vláda.

Například v oblasti infrastruktury by Česko mělo vybudovat rychlejší, spolehlivější, systémově provázané a komfortnější dopravní cesty a s nimi související služby. Silnice by měly být budované v účinném konkurenčním prostředí a nákladově efektivně, tedy co nejlevněji.

"Pro efektivní správu silniční sítě je nutné především stabilizovat zdrojovou stránku pro dopravní infrastrukturu například navýšením podílu spotřební daně pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI)," uvádí SMK konkrétní opatření. Podle něj by se měla snížit závislost SFDI na každoroční dotaci ze státního rozpočtu, ale celkově by měl mít stát na investice na stavbu a opravu silnic ročně zhruba 70 miliard korun. Dalších 25 miliard by převážně na opravy potřebovala města a kraje.

U školství materiál označuje jako klíčové opatření na zavedení standardů výsledků a monitoringu jejich dosahování. Zvýšit by se měla také kvalita učitelů a z beder ředitelů škol by mělo ubýt administrativních povinností, aby se ředitelé mohli víc věnovat řízení svých ústavů. Do odborného vzdělávání, které se váže na konkrétní segmenty trhu práce, by se více měli zapojit budoucí zaměstnavatelé.

Ministerstvo školství v rámci připomínek protestuje proti tomu, aby pro všechna gymnázia bez rozdílu byla povinná státní maturita z matematiky, se kterou strategie počítá. Podle rezortu Josefa Dobeše (VV) by gymnázia s humanitním zaměřením měla být této povinnosti ušetřená, byť ministerstvo přiznává, že pojem "gymnázium humanitního zaměření" neexistuje.

Stát by podle SMK měl usilovat o zvýšení poměru studentů bakalářských vysokoškolských programů vůči studentům programů magisterských, navíc má podpořit rozvoj profesně orientovaných programů pro bakaláře. "Je třeba zavést školného doprovázené systémem univerzálních studentských půjček s kontingenční formou splácení. Konkurenci a racionální rozhodování aktérů je třeba podpořit založením veřejného informačního systému o vysokých školách," zmiňuje strategie.

Materiál nešetří ani práci zákonodárců, kde kritizuje jejich mnohdy nekoncepční úpravy projednávaných zákonů překládaných ve druhém čtení. Poslanecké a senátní návrhy by nově, stejně jako normy projednané vládou, měly procházet hodnocením dopadů regulace (RIA) a hodnocením korupčních rizik (CIA). Na kvality výstupů RIA a CIA by měla dohlížet "apolitická instituce složená z odborníků".

Veřejnost by se měla snadněji a srozumitelněji dostat také k informacím o veřejných rozpočtech. Samozřejmostí by měl být takzvaný "rozklikávací" rozpočet, tedy rozklad výdajů za jednotlivé rozpočtové jednotky umožňující jejich vzájemné porovnání a postupné zavádění hodnocení pomocí výkonových ukazatelů.

Pracovní trh by se měl přizpůsobit měnícím se podmínkám na straně zaměstnavatelů i zaměstnanců. Pro zvyšování konkurenceschopnosti strategie považuje za nutné, aby se zvýšila nabídka částečných a dalších flexibilních úvazků. "Je potřeba zvýšit rezidenční mobilitu, a tedy flexibilitu nabídky pracovní síly. To umožní snížit vysoké regionální rozdíly i relativně blízkých oblastí," konstatuje dokument. Podle něj by měl zákoník práce uvolnit firmám ruce tak, aby mohly snadněji propouštět zaměstnance.

Autoři strategie si povšimli toho, že Česko vykazuje v Evropské unii nejvyšší pokles zaměstnanosti žen v případě, že mají malé děti. "Příčinou je nevhodně nastavená prorodinná politika a nedostatek dostupných a kvalitních služeb předškolní výchovy. Důsledkem je nevyužití lidského kapitálu žen, vysoká mzdová mezera mezi muži a ženami, snížený zájem o rodičovství obecně, což má jako celek i negativní dopady na fiskální rovnováhu," zmiňuje SMK. Cílem v této oblasti je tak zvýšit nabídku alternativních forem předškolní výchovy a tím podpořit sladění pracovního a rodinného života rodičů.

Širokou paletu opatření navrhuje strategie v oblasti zdravotnictví. Mezi nimi doporučuje například přechod na masivní využití transparentních hromadných nákupů formou elektronických aukcí a zavedení elektronických receptů.

U elektronických komunikací je podle SMK důležité především rozšíření přístupu k vysokorychlostnímu internetu. Rychlý přístup k síti by měli mít nejen lidé ve městech, ale také v méně dostupných lokalitách, aby byla zvýšena možnost podnikání s využitím internetu i přístup k elektronickým službám veřejné správy.

Klíčovým mechanismem pro naplňování strategie je podle dokumentu nastavení vhodného mechanismu spolupráce zapojených ministerstev. "Za tímto účelem bude pravidelně projednávána realizace jednotlivých iniciativ strategie v rámci Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS)," uvádí SMK. Ministr průmyslu a obchodu bude pak každý půlrok vládu informovat o nejvýznamnějším vývoji v oblasti konkurenceschopnosti.

SMK zahrnuje přes čtyři desítky projektů v oblasti institucí, infrastruktury, veřejných financí, vzdělanosti, trhu práce, finančních trhů, zdravotnictví, inovací rozpracovaných do konkrétních opatření. Jejich cílem je podle ministerstva průmyslu a obchodu, které materiál pro kabinet připravilo, "vytvořit přívětivé podmínky pro tvořivé podnikání, inovace a růst životní úrovně". Česko by se pak ještě do konce desetiletí mělo vyšvihnout do mezi dvacet nejvíce konkurenceschopných zemí na světě.

Strategie navazuje na práci Národní ekonomické rady vlády (NERV), která připravila obsáhlou zprávu Rámec strategie konkurenceschopnosti.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688