Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  25.09.2011 17:57:52

Česká ekonomika chodí po jedné noze


 

Zvěsti z našeho prostředí prohlubující se demokracie, koketují s myšlenkou skončení přímých politických diskusí na televizní obrazovce. Kdo by tomu věřil, měl by si dvojnásobně vážit toho co ještě má. O nějakém zvláštním uspokojení z dnešní Partie na téma nový zákon o veřejných zakázkách a rozkrádání veřejných peněz - za účasti ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského a ekonomického experta Věcí veřejných a ředitele Transparency international Davida Ondráčky - však nelze hovořit. Jankovský evidentně nepatří mezi hvězdné, natož zábavné, rétory, konec konců ani partner v diskusi nijak zvlášť neoslnil. 
Jeden z "ohrožených" moderátorů, Václav Moravec, přivítal v první hodině Otázek premiéra Petra Nečase.  Shodou okolností rovněž Nečas nemůže svým stylem aspirovat na přední příčky politiků za řečnickým pultíkem, nicméně nelze mu upřít bohaté zkušenosti a schopnost vysvětlit i nevysvětlitelné, převést řeč směrem, kterým potřebuje. Takže na jedné straně se nezdráhal příměru "bílý psík" v případě stravenek, na druhé straně bez mrknutí oka suverénně vysvětlil důvodnost nižší valorizace důchodů, než bylo po dlouhou dobu anoncováno. Zdůraznil dvě nejhlavnější pozitiva daňových změn, kterými podle něho jsou: zjednodušení systému a vytvoření předpokladů pro implementaci jednotného inkasního místa. Za pozornost stojí i jeho sdělení o nezvýšení státních výdajů v příštím rozpočtovém roce a zároveň připuštění možnosti operativních korekcí. 
Poměrně překvapivě nesmlouvavým oponentem záměrů vlády byl telemostem vstupující člen NERVu, Miroslav Zámečník, který na margo optimistické predikce příjmové stránky rozpočtu upozornil na celosvětově pesimistické prognózy (česká ekonomika, závislá na Německu, " chodí po jedné noze"), plédoval pro transparentní " veřejnozakázkové" soutěžení, nepochyboval o ekonomické výhodnosti zachování dvou sazeb dph a vcelku nekompromisně odsoudil koncept důchodové reformy, vyzval dokonce k jejímu zastavení.
Rozhovor s předsedou vlády pokračoval i po první hodině, mj. o boji proti korupci, kdy se do debaty z Primy přesunul  na obrazovku České televize David Ondračka, aby kritizoval některé detaily novelizace zákona o politických stranách  a velmi přímočaře požádal o zrušení ekotendru (nezdá se ovšem, že by s tím měl Nečas nějaký zvláštní problém). Vystupoval s podstatně větším "entuziasmem" než v Partii, možná proto, že není ekonomickým expertem ODS

V závěru se Nečas vyjádřil k chování Miroslava Kalouska v posledním období poměrně rezervovaně,  neopomenul však připojit, že se na něho nezlobí. 

Další informace a zajímavosti  zde, kde už týden probíhá "duskusní" DUSTERforum


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688