TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.09.2011 18:20:11

Penta nabízí Sazce pět miliard korun (23.9.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Investiční skupina Penta v pátek doručila insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi závaznou nabídku na koupi podniku Sazka, nabízí za něj 4,65 miliardy korun, zároveň uhradí závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu ve výši 350 milionů korun. Penta o tom informovala ve své zprávě.

Penta složila celou nabízenou kupní cenu na bankovní účet v Komerční bance. Součástí nabídky je i návrh smlouvy podepsaný zástupcem Penty, který obsahuje celou řadu návrhů, jak předejít případným rizikům, pokud by k transakci nedošlo.

„Z naší nabídky je zřejmé, že nám nejde o nic jiného, než o standardní podmínky, které jsou běžné při nákupech a prodejích firem. Pokud je cílem maximalizovat prodejní cenu, jak to prohlašuje správce Cupka a věřitelský výbor, naše nabídka by měla být brána v potaz. V opačném případě, vybere-li správce jako vítěznou nižší nabídku, vystavuje se vážné hrozbě žaloby o náhradu škody,“ řekl Marek Dospiva, partner skupiny Penta.

Penta považuje za nestandardní a podezřelé, že insolvenční správce jasně neurčil, kdy nabídky otevře a vyhodnotí a proč tak neučiní bezprostředně po termínu podání nabídek, tedy v pátek v 18 hodin.

„Tendr považujeme za zmanipulovaný a zorganizovaný ve stylu raných devadesátých let, kdy se za součinnosti správce, soudce a věřitelů používaly konkurzy jako nástroj na nepřátelské ovládnutí firem. Je rok 2011 a naší účastí nebudeme tendry tohoto typu legalizovat,“ upozornil Dospiva. „I když je naše nabídka podaná mimo tendr, o její závaznosti a serióznosti nemůže být pochyb, což dokládáme celou řadou dokumentů. V případě, že nabídky, které obdrží správce ve svém tendru, budou nižší, než je naše, měl by vyhlásit nový tendr a určit také podmínky, které zabezpečí soutěž a maximalizují kupní cenu pro věřitele,“ dodal.

Svoji nabídku Penta v pondělí 26. září doručí rovněž členům věřitelského výboru Sazky a dozorujícímu insolvenčnímu soudu.

Podle jednoho z vážných zájemců o Sazku, společnosti KKCG je však tato nabídka Penty irelevantní. „Jakékoli údajné nabídky prezentované v tragikomedii Penty a E-Investu jsou irelevantní, bezpředmětné a nelze je srovnávat s oficiálními nabídkami, které byly v souladu se zákonem předloženy v rámci výběrového řízení. Penta měla možnost se zúčastnit transparentního výběrového řízení a takovou nabídku předložit v souladu s insolvenčním zákonem a podmínkami výběrového řízení,“ reagoval mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Podle něj navíc Penta v rozporu se svým prohlášením nesložila prezentovanou částku na žádný speciální vázaný účet v Komerční bance, ale pouze poskytla potvrzení o zůstatku na svém běžném účtu. „Stejnou logikou můžeme předložit potvrzení o zůstatku na našem běžném účtu převyšujícím deset miliard korun. Penta není ve svém zoufalém mediálním představení už ani originální, protože stejné divadlo s nabídkami mimo výběrové řízení neúspěšně předvedla například v rámci prodeje Vitkovice Steel, Severočeských dolů nebo OKD a slovy pana Dospivy jediným šaškem v této hře tak zůstal on sám,“ dodal Plovajko.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka v pondělí za účasti notáře a předsedy věřitelského výboru rozlepí obálky s nabídkami na koupi Sazky, ve hře jsou tři zájemci. Zkrachovalou loterijní společnost Sazka získá ten, kdo nabídne nejvyšší cenu.

Vážní zájemci museli do pátku 23. září podat závaznou finální nabídku a zároveň složit celkovou kupní cenu, s níž se chtějí o podnik Sazka ucházet.

„Konkrétní jména zájemců o prodej společnosti budou zveřejněna až po definitivním ukončení výběrového řízení, tedy až po otevření obálek se závaznými cenovými nabídkami a vyhlášení vítěze tendru insolvenčním správcem,“ doplnila mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí v sektorech private equity a v realitním developmentu. V private equity spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než dvacet pět tisíc lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly v roce 2009 výše 2,2 miliardy eur. Penta investuje především do oblastí retailu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. V oblasti realitního developmentu začala Penta investovat v roce 2005 a v současnosti realizuje projekty v České republice a na Slovensku. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě, Limassolu a Amsterdamu.

Tomáš Cížek, Filip Sušanka, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688