Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  23.09.2011 10:34:16

ČEZ uvažuje o investici; Pegas oznámil kontrakt; KB bezprostředně neplánuje odpisy řeckých dluhopisů

PX index klesl o 3,56 % na 895,9 bodu, obrat 104,1 mil. $

---------------------------------------------

ČEZ uvažuje o investici do až 3GW obnovitelných zdrojů

Generální ředitel ČEZ Beneš podle LN řekl, že firma uvažuje o investicích do větných a vodních elektráren s kapacitou až 3GW. Tato strategie předpokládá investice v zemích podporujících obnovitelné zdroje jako Německo, Polsko nebo Rumunsko. Plán by měl být realizován do roku 2016, kdy firma začne konstrukci nových bloků v JE Temelín (LN).

Podle deníku je pozadím plánu vysoká návratnost těchto zdrojů, která by pomohla financovat rozšíření JE Temelín. Podmínkou od premiéra Nečase je údajně jejich stavba mimo území ČR. Podle nás by takový plán byl agresivní, celkovou investici bychom odhadovali až na 150 mld. (30 mld. ročně). To by ČEZ mohl financovat například snížením dividend. Firma by také byla výrazně exponovaná vůči změnám v regulaci těchto zdrojů. Za realistickou považujeme jen částečnou realizaci takového plánu.
(Petr Bártek, Analytik, brokerjet České spořitelny)


Konkurzní soudce odmítl požadavky držitelů dluhopisů Orca

Orco oznámilo, že konkurzní soudce odmítl požadavky zástupce části držitelů dluhopisů Orca p. Leroie na zvýšení celkové splatné částky dluhopisů Orca restrukturalizovaných dříve soudem. P. Leroi žádal navýšení této částky kvůli požadavku na vyšší úroky a celkový výnos (Orco).

Tato zpráva je mírně pozitivní, když zástupce části držitelů dluhopisů požadoval navýšení splatné částky o více než 90 mil. EUR. To by podle našeho názoru odsálo z firmy většinu její vnitřní hodnoty. Celý spor by nyní měl jít (pokud dobře chápeme dřívější informace firmy) před pařížský obchodní soud k finálnímu projednání.
(Petr Bártek, Analytik, brokerjet České spořitelny)


Pegas oznámil kontrakt pro roky 2011-13 v objemu více než 100 tis. tun

Pegas oznámil, že vstoupil do tříletého kontraktu (období 2011-13) s jedním ze svých významných zákazníků na dodávku netkaných textilií v celkovém objemu více než 100 tis. tun, což ve finanční hodnotě přesahuje 200 mil. € (Pegas NW).

Kontrakt tak pokrývá okolo 40 % kapacity Pegasu na roky 2012-13 včetně nové výrobní linky, která by měla být uvedena do plného provozu na konci letošního roku. Pegas řekl, že tento kontrakt byl již zahrnut do dříve oznámené 100% a 75% předprodanosti kapacit na roky 2011 a 2012. Kontrakt má fixní marži na celých 100 tis. tun, což vnímáme pozitivně.
(Petr Bártek, Analytik, brokerjet České spořitelny)


Komerční banka bezprostředně neplánuje odpisy hodnoty řeckých dluhopisů

Komerční banka aktuálně neplánuje další snížení hodnoty řeckého dluhu, stalo by se tak pouze v případě řeckého bankrotu. Banka tak upřesnila dřívější komentáře svého finančního ředitele (Reuters).


Orco dokončilo obchod s MSREI

Orco dokončilo privátní úpis (3 mil., neboli 21 % nových akcií) podle kterého se fondy řízené Morgan Stanley REI staly největším akcionářem (19,2 %) v Orcu výměnou za podíly v Orco Germany a v Endurance fondech Orca (Reuters).

Úpis byl již oznámen dříve a má téměř neutrální dopad na NAV Orca. Součástí obchodu je závazek MSREI podporovat současný management Orca.
(Petr Bártek, Analytik, brokerjet České spořitelny)


Rýsuje se změna zdanění zisku z prodeje cenných papírů?

Ministerstvo financí údajně připravuje návrh na zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Nově by se měla lhůta, po které je investor oproštěn od zdanění zisku z prodeje cenných papírů, prodloužit ze šesti měsíců na pět let a daň dokonce zvýšit ze současných 15 % na 19 % (iHNED).

---------------------------------------------

Ranní komentář: Výprodeje na akciových trzích pokračovaly

Včera americké akciové indexy zaznamenaly výrazný propad. Pokles byl napříč všemi sektory a například index Dow Jones během posledních 2 dní poklesl nejvíce od prosince 2008 (S&P 500 -3,19 %, Nasdaq -3,25 %). Týdenní počet nových žádostí v nezaměstnanosti dosáhl 423 tis. (oč. 420 tis.) a srpnové předstihové indikátory svým meziměsíčním růstem o 0,3 % trh příjemně překvapily (oč. +0,1 % m/m). V 14:30 SEČ vychází srpnový index národní aktivity chicagského Fedu (oč. m/m pokles na -0,4 b.). Logistická společnost FedEx, jejíž výsledky jsou brány jako barometr hospodářství, mírně snížila svůj výhled celoročního zisku (z 6,35 až 6,85 $ na 6,25 až 6,75 $) kvůli vyšším nákladům na pohonné hmoty. Aktuální kvartální zisk na akcii nepatrně překonal odhady trhu (1,46 $ vs. oč. 1,45 $). Akcie společnosti se ale i tak obchodují na dvouletém dnu. Asijské akciové indexy zaznamenaly výrazný pokles po vzoru obchodování v USA (Hang Seng -2,02 %). Ratingová agentura Moody’s snížila ratingy osmi řeckých bank o dva stupně a ponechala negativní výhled. Evropské akciové indexy začínají obchodování smíšeně. Index pražské burzy mírně oslabuje.
(Martin Krajhanzl, Analytik, brokerjet České spořitelny)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688