Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  23.09.2011 10:27:12

Trhy pokračují v poklesech, ale minima zatím nebyla překonána

Americké akciové trhy včera navázaly na poklesy, které spustila prohlášení FEDu ve středu večer, zejména komentáře o zhoršujícím se stavu americké ekonomiky (silné poklesy byly vidět i včera přes den v Evropě). Včerejší den byl opět silně výprodejový, kdy všechny 3 hlavní americké indexy klesly o více než 3%, konkrétně S&P500 -3,19%, Dow Jones -3,51%, Nasdaq -3,25%. Prozatím jsme však ani intraday ani závěrečnými hodnotami nepřekročili nedávná minima, a to ani v USA, ani na německém indexu DAX. Po závěru trhu přišly alespoň vcelku pozitivní korporátní zprávy, kdy např. McDonalds nebo Lockheed Martin zvýšili své dividendy, nebo společnost Nike pozitivně překvapila svými výsledky.

Podobně negativní vývoj jako v USA byl i na asijských trzích, japonský index Nikkei klesl o 2,07%, korejský Kospi o -5,73%. Evropské akcie však dnes zahajují růstem, k čemuž přispělo noční prohlášení skupiny G20, že je odhodlána koordinovanou akcí podpořit růst světové ekonomiky. Toto prohlášení však prozatím zůstává pouze v nekonkrétní podobě, proto předpokládáme, že pozitivní sentiment nemusí mít dlouhého trvání. Aktuálně německý index DAX roste o cca 0,55%, dosahuje 5.190 bodů.

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dnes oznámil, že uzavřel tříletý kontrakt na dodávku netkaných textilií v objemu 100 tis. tun s celkovým finančním objemem více než 200 mil. eur. Tento objem výroby je roven přibližně roční výrobní kapacitě firmy (se započtením nyní otevírané linky v Příměticích), pro příští roky tak má firma zajištěn odbyt přibližně třetiny své produkce. Nicméně Pegas (kromě krizového období) nikdy neměl problém s uplatněním celé své produkce na trhu. Komentovaný finanční objem zakázky, více než 200 mil. eur indikuje předpokládanou mírně vyšší průměrnou cenu produkce, v porovnání např. se současným rokem. Pegas má pro tento kontrakt dohodnutou marži až do roku 2013, konkrétní ceny produkce budou následně stanovovány až podle ceny polymerů (což je běžným schématem cenotvorby společnosti). Zprávu vnímáme mírně pozitivně jako potvrzení dlouhodobého zájmu o produkci firmy a předpoklad mírně vyšších cen než současných průměrných cen, nicméně předpokládáme, že i bez takto dlouhodobého kontraktu by Pegas byl schopen svoji produkci bez větších problémů prodat.

Dnes očekáváme:

Dnes nečekáme žádná významná makrodata, a to ani v USA ani v Evropě, žádná ze sledovaných evropských zemí dnes neplánuje aukci dluhopisů.


Ondřej Moravanský
CYRRUS

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688