Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  22.09.2011 08:58:24

Mark Mobius odpovídá na další čtenářské dotazy

Vaše reakce mi  vždy udělají radost, a tak bych vám za ně rád touto cestou poděkoval. Tento týden se zaměřím na otázky spojené s emerging markets a tzv. frontier markets, které jsou jejich součástí.

Co si myslíte o Bangladéši?
Fuad, Bangladéš

 

O Bangladéš se zajímáme coby o důležitý frontier market, nedávno jsme dokonce navštívili několik tamějších společností. V této zemi spatřujeme potencionál růstu především v bankovnictví, zemědělství a na vývoz orientovaných sektorech. Během naší návštěvy jsme se setkali s brokery, profesory a investory, abychom tak lépe poznali zdejší trh, a jak již bylo zmíněno, také jsme navštívili několik společností, mezi nimiž byly i  banky, telekomunikační společnosti, energetické společnosti a farmaceutické společnosti. Jednou z námi navštívených společností byla poskytovatelem hypotečních úvěrů. Tato společnost měla diverzifikované úvěrové portfolio, poskytovala půjčky jak na koupi a výstavbu, tak i na rekonstrukce. S přihlédnutím k vysokému potencionálu růstu a kvalitní majetkové struktuře, představuje tato společnost velmi zajímavou investiční příležitost

 
Jaký je Váš názor na investice do rozvíjejících se trhů jakými jsou africké státy, jakou roli hrají ze strukturálního pohledu faktory jako politická nestabilita, chudoba a nemoci?
Masego, Jihoafrická republika

 

Mnoho afrických zemí se potýká s politickými výzvami, které zahrnují i potíže s propustnými hranicemi, korupcí a silou vládnoucími vládami. Právě toto uvrhlo některé části Afriky do chudoby a zároveň tedy snížilo úroveň zdravotní péče. Některé země však již uvedly v život ekonomické reformy a posunuly se tak vpřed směrem k tržnímu hospodářství. Výzvy, se kterými se Afrika potýká jsem pak komentoval v jednom ze svých předcházejících příspěvků.

Jedním z faktorů, který bereme v potaz při posuzování závažnosti jednotlivých výzev je i to, jakým způsobem tento faktor ovlivňuje jednotlivé společnosti napříč sektory. Ne všechny společnosti v jednotlivých sektorech jsou totiž ovlivněny stejně, a ne u všech společností musí mít tyto změny špatný dopad. Například, zdravotnické společnosti by mohly profitovat z potřeby léků a vakcín, zatímco společnosti spjaté se stavebnictvím, nerostnými surovinami a dopravou by mohly těžit z rostoucích výdajů na investice do infrastruktury. Tady je nutné zmínit, že ačkoliv je s investicemi doAfriky spojeno hned několik rizik, stále je to na nerostné suroviny bohatý kontinent. Jsem tedy optimistou v otázce potencionálu dlouhodobého růstu hned u několika částí tohoto regionu.

 
V uplynulých 10 letech jsem mnoho krát navštívil Chorvatsko, a byl jsem svědkem obrovské transformace, ať už v oblasti infrastruktury či  nárůstu domácí spotřeby. Nabízí podle Vás Chorvatsko nějaké zajímavé investiční příležitosti?
Ken, Rakousko

 

Ano, v tuto chvíli podle nás Chorvatsko nabízí zajímavé investiční příležitosti, obzvláště pak v na spotřebu orientovaných sektorech. V tuto chvíli pokračujeme v analyzování a zvažujeme realizaci dalších investic na tomto trhu.

 
Co si myslíte o Indii? Konkrétně, mohl byste se s námi podělit o svůj pohled na příležitosti a rizika v jednotlivých sektorech?
Hiren, Indie

 Indické ekonomice je pro tento rok předpovídán růst HDP na úrovni 8,2 %, příští rok by pak měla indická ekonomika růst tempem 5,8 %. V dlouhodobém horizontu by se ekonomický růst země mohl příznivě projevit na hospodaření indických společností. Indie je zemí s druhou největší populací (více než 1,21 miliardy obyvatel) a představuje tak obrovský spotřebitelský trh. Mimo to se více než polovina obyvatelstva nachází pod hranicí 25 let věku. Indii budou tedy nadále čím dál tím více zdobit dvě přednosti, kterými jsou obrovská pracovní síla a obrovský spotřebitelský trh, což je velmi důležité pro budoucí ekonomický růst. Indie také profituje z kvalifikované a lehce dostupné pracovní síly a excelentního manažerského potencionálu, který zdobí místní vedoucí pracovníky. Toto bude podle nás obrovská výhoda v oblasti služeb. Dalším motorem ekonomického růstu by pak podle nás mohly být investice do infrastruktury. Obavy pak na druhou stranu máme z vysokých fiskálních deficitů a rostoucích inflačních tlaků, ale stále však věříme v to, že Indie představuje obrovský potencionál.

 
Jaký je Váš názor na rostoucí inflaci v Číně
Shawn, Kanada

 

Pozorujeme náznaky toho, že by u čínské ekonomiky mohlo v brzké budoucnosti dojít k přehřátí. Čínská inflace by pak podle nás měla dosáhnout svého vrcholu již opravdu brzo, a to zejména za přispění čínské vlády, která se v červenci tohoto roku rozhodla, v rámci boje s rostoucími cenami vepřového, uvolnit více vepřového masa ze svých strategických rezerv. Tento fakt v kombinaci s poklesem ekonomického růstu by nakonec mohl znamená konec současné utažené monetární politiky, kterou nyní aplikuje zdejší centrální banka. Navíc, ostatní rozvíjející se trhy jako Jižní Korea či Turecko již trend zvyšování úrokových sazeb zastavily, či úrokové sazby dokonce snížili, tímto krokem se tyto země připravují na rizika spojená s křehkým stavem současné globální ekonomiky, nehledě na inflační očekávání. Podobného trendu bychom pak mohli být svědky právě i v Číně.

Nenechte si ujít další příspěvky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobia, http://mobius.blog.franklintempleton.com/2011/09/07/more-readers%E2%80%99-questions-answered/.

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688