Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  21.09.2011 12:04:55

Mark Mobius odpovídá na vybrané dotazy

Už je to nějakou tu dobu, co jsem zodpovídal dotazy čtenářů svého blodu. Děkuji všem za všechny odkazy na mém blogu, jsou velmi povzbudivé.

Tolga, Turecko: Jaká jsou vaše hlavní kritéria při výběru sektoru či společnosti v konkrétním sektoru?

Mark Mobius: V první řadě, nezaměřujeme se na konkrétní sektory či země. Náš zájem je v první řadě směřován na konkrétní trhy, a nezáleží na tom, který sektor či země je v něm obsažena Příležitosti existují v mnoha sektorech, a bylo by velmi limitujícím, omezovat se na konkrétní z nich. Naše kritéria při výběru trhů obsahují ziskovost a dlouhodobý růstový potenciál. Naším úkolem je najít společnosti, které se zdají mít trhem podceňovanou hodnotu, a které mají zároveň v horizontu 5 let potenciál růstu.

Rishant, Indie: Většina malých společnost v Indii má rodinný charakter, není to problém?

Mark Mobius: To není vůbec problém. Ve skutečnosti, máme rodinné společnosti rádi. Často mají dlouhou historii kontroly a vedení společnosti, a jsou často businessu silně oddané. Jedním z faktorů, na které u těchto společností hledíme je silný korporátní dozor a férové jednání vůči minoritním akcionářům. Jestliže je podnik řízen rodinou, která se chová k minoritním akcionářům férově, zahrnujeme je schvalovacího procesu jako společnosti, které mohou být velmi dobrou investicí. Máme dobré zkušenosti s rodinnými společnostmi v Indii i jinde ve světě.

Vitalijus, USA: Co si myslíte o Africe?

Mark Mobius: Myslím si, že Afrika má obrovskou perspektivu a pozitivní výhled směrem do budoucnosti. Tento kontinent se může pochlubit hojnými přírodními zdroji, kterých byl doposud vytěžen pouhý zlomek. V souvislosti s tím nelze přehlédnout zvýšený zájem ostatních rozvíjejících se zemí jakými jsou Čína, Brazílie, Rusko a Indie, které tyto přírodní zdroje potřebují, a navíc jsou ochotné investovat do africké infrastruktury, která africkým ekonomikám pomůže k dalšímu rozvoji.

Mezinárodní měnový fond odhaduje růst ekonomik subsaharské Afriky na úrovni 5,5 % v roce 2011, a 5,8 % v roce 2012. Afrika čítá 1 miliardu lidí ve věku mezi 5 - 24 let, takové množství mladých lidí nabízí obrovský potenciál, je však nutné dbát na jejich vzdělání a zdokonalování jejich schopností. Podaří-li se to, bude toto obyvatelstvo prostředkem k udržení růstu ekonomik kontinentu a jeho dalšímu rozvoji.

Naše investice pokrývají společnosti v mnoha afrických společností, nejen v Jihoafrické republice, ale také v Nigérii, Keni, Ghaně, Egyptě a dalších. Obzvlášť Nigérie je pro nás v tuto chvíli zajímavá, zdejší vláda realizovala důležité reformy, týkající se zejména bankovního sektoru.

Patric, Švýcarsko: Jaký je váš pohled na Pobaltské státy? Který sektor se vám jeví jako nejzajímavější?

Mark Mobius: Země Pobaltí, Estonsko, Lotyšsko, Litva, jsou rovněž v našem hledáčku a tuto oblast rovněž pokrývají naši analytici. V Estonsku jsme již nějaké prostředky investovali, nyní hledáme příležitosti v Litvě a Lotyšsku. Jejich členství v Evropské unii zvyšuje jejich kreditbilitu a posunuje je na cestě k pozitivním reformám. Důsledkem u těchto trhů všeobecně vnímaného rizika zaznamenaly trhy v nedávné době významné poklesy, které mohly vytvořit zajímavé investiční příležitosti.

Ivan, Brazílie: Jaký je váš pohled na brazilský a mexický akciový trh v roce 2011?

Mark Mobius: Nejsme schopni vytvářet konkrétní prognózy na úrovni trhů či oborů. Jak již bylo zmíněno dříve, naším cílem je zkoumat trh a vybírat takové investice, které budeme držet v dlouhodobém horizontu. Naši analytici pokrývající Latinskou Ameriku diskutovali o Mexiku a Brazílii na mém blogu již vloni, a ve své analytické práci pokrývající obě země pokračují dodnes.Více jak na Mexiko se ale zaměřujeme na Brazílii. Obě země mají stabilní ekonomické podmínky, výhodu v podobě produkce komodit, stejně jako velkou a stále rostoucí základnu práceschopného obyvatelstva a spotřebitelů s rostoucím příjmem per capita, který dále zvyšuje jeho kupní sílu.

Z našeho pohledu si Brazílie v oblasti vývoje trhu a posilování domácí měny vedla a vede velmi dobře. Země disponuje mixem těžkých a lehkých komodit jakými jsou nerostné suroviny a potraviny, stejně jako pulzující spotřební trh. Mexiko je čistým vývozcem ropy. V nedávných letech se zde vyvinula domácí poptávka a byla diverzifikována struktura exportu, což snížilo míru závislosti na americké ekonomice. Osobně si myslím, že Mexiko je trhem hodným pozornosti.

Nenechte si ujít další příspěvky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

 

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobia, http://mobius.blog.franklintempleton.com/2011/03/09/readers%E2%80%99-questions-answered-part-vi/.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688