Jsou ergonomické a rostoucí židle pro děti špatné?

Jsme sedící generací a naše děti jsou na tom ještě o třídu hůř. Většina z nás měla aktivní dětství, běhali jsme za míčem a o každé přestávce skákali gumu nebo přes švihadlo.
Naše vlastní děti hrají tenis a tančí na počítači, s kamarády si píší přes facebook a ICQ a do školy a na kroužky je vozíme autem. Pro zdravý vývoj dítěte je přitom různorodý pohyb nesmírně důležitý, sedět by měly co nejméně. Na druhou stranu i druhý extrém dětských „profi“ sportovců, kteří se intenzivně věnují jedné disciplíně, má za následek nevratné disbalance pohybového aparátu a degeneraci páteře.

Velkým problémem dnešních dětí je nedostatek pohybu, začíná se to mnohdy projevovat již u šestiletých dětí.
S  nástupem do školy začnou pravidelně trávit 8 i více hodin v sedě v lavici a potom i doma u počítače nebo televize. Není neobvyklé, že teenageři tráví v sedě i 14 hodin denně.“
 varuje Mgr. Dušan Lavrinčík, fyzioterapeut, majitel masážního studia SILENTIUM, který má se skoliózou dětí bohaté zkušenosti.

Ideální je, kompenzovat nepřirozené statické zatížení sedící páteře vhodným a především pestrým pohybem. Bohužel současný sedavý způsob života je těžké a až nemožné ze dne
na den změnit. Proto je nesmírně důležité minimalizovat negativní následky dlouhodobého sezení, které dětem s každým dnem páteř nenávratně poškozuje. Toho můžeme docílit primárně výběrem vhodné dětské židle. Která to je?

KTERÁ ŽIDLE JE ZDRAVÁ?

Rostoucí a ergonomické židle na bolavá záda nepomohou! Možná odpovídají dětským proporcím anebo se snaží pomocí různých nastavení či tvarovaného polstrování záda vypodložit, ale problém je v tom, že svaly na zádech zůstávají pasivní a tudíž ochabují. Nehledě na to, děti jednoduše na židli nesedí, ale vrtí se, dřepí, klečí, houpou se a pak ergonomické tvarování postrádá smysl.

Řešením bolesti zad i přirozené dětské „neposednosti“ je AKTIVNÍ SEZENÍ, které dovoluje, resp. podněcuje, Zdravotní židle SpinaliS s pohyblivým sedákem na pružině. „S každým pohybem dítěte se naklání dopředu nebo do stran a donutí tělo balancovat a vracet se do přirozené optimální polohy,“. říká MUDr.prim. Karel Veselý, primář kliniky Medicavera, který se léčbou a nápravou pohybového aparátu zabývá více než 45 let. „Hlavní tělesný vývoj probíhá do 14tého roku dítěte, nesprávné sezení způsobuje poškození pohybovém aparátu, které je po ukončení růstu nevratné. Problémy s vadným držením těla a skoliózy má dnes velké procento dětí.“

Statistiky uvádí, že bolestmi zad trpí až dvě třetiny školou povinných dětí a více než polovina dospělých. Kvalitní a hlavně zdravá židle je zdraví prospěšná i u menších dětí, mnohem důležitější je však u teenagerů a studentů, kteří u počítače a za stolem tráví mnohdy více hodin než dospělí. Je stejně podstatná možná dokonce i důležitější než zdravotní matrace, která se pomalu stává samozřejmostí našich domácností. O výběr správné židle pro sebe nebo své děti se však staráme mnohem méně.

Více o zdravotních židlích SpinaliS® naleznete na www.zdravotni-zidle.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy