Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  20.09.2011 09:35:20

ČS - koment 20.9. - S&P cutuje italský rating, Ecofin dále jedná, Obamův plán škrtů, Polsko

 Agentura Standard & Poor’s snížila italský rating kvůli obavám, že slábnoucí růst hospodářství a křehká vláda mohou komplikovat snahy o snížení zadlužení. Rating byl snížen z A+ na A s negativním výhledem. Trhu to samozřejmě nepomůže, euro už reagovalo oslabením k 1,36. 

 

·          Po víkendu pokračuje téma Řecko a dluhová krize. Zasedání Ecofinu ve Vratislavi nic nového nepřineslo. T. Geithner navrhl Evropě, aby EFSF použila jako rezervu pro úvěry od ECB, čímž by fakticky násobně zvýšila objem použitelných prostředků (pákový efekt, přístup ála USA 2008). Jeho nápad ale nenašel u evropských ministrů financí pochopení.  

 

·          Řecký předseda vlády Papandreu zrušil cestu do USA, aby doma prosadil požadované škrty. EU a MMF zatím neposlaly zpět do Řecka inspektory, kteří mají hodnotit plnění podmínek (po té, co před několika týdny právě z důvodu jejich neplnění odjeli). Včera měly s Řeckem na toto téma „jen“ telekonferenci, která byla podle oficiálního prohlášení produktivní. Dnes se bude konat další. Do médií se dostal seznam 15 požadovaných opatření, která EU a MMF předložily Řecku pro uvolnění další tranše. Jde mimo jiné o propouštění státních zaměstnanců, snížení mezd a penzí, uzavření některých státních organizací, omezení výdajů na zdravotnictví a urychlení privatizace. 

 

·          Ministři financí Belgie a Španělska se vyslovili pro zavedení daně z finančních transakcí na úrovni EMU pokud se na ní nedokáže dohodnout celá EU. A to asi nedokáže, jelikož jejímu zavedení brání UK. Britové se totiž obávají, že by se finanční instituce začali stěhovat z Londýna – navrhovali, aby se na ní dohodla G20, ale minimálně Američané jsou jednoznačně proti. Nad účelností této tzv. Tobinovi daně (měla by mimo jiné omezit spekulativní obchody) nikdy nepanovala shoda. Každopádně ale platí, že na čím menším území bude zavedena, tím menší bude mít efekt (vytěsní transakce na daňově přívětivější trhy). 

 

·          Slovenský ministr financí Mikloš se snaží protlačit schválení navýšení EFSF na domácí scéně. Hlasování by mělo podle něj proběhnout do 11.10. a mělo by být spojeno s hlasováním o důvěře vlády.  

 

·          Prezident Obama představil plán na snížení deficitu o 3 biliony USD během následujících 10-ti let. Výměnou za zvýšení daní pro bohaté (mimo jiné i milionářskou „Buffetovu“ daň) nebude vetovat snahy republikánů o snížení prostředků v zdravotnickém programu Medicare. Jelikož republikáni (pod tlakem Tea Party) odmítají jakékoliv zvyšování daní, vypadá to na další vleklý střet (Kongres musí schválit rozpočet do 23. prosince, jinak přichází na řadu automatické snižování výdajů) a ze strany Obamy na konec ústupků a začátek boje o voličské hlasy. Možná ještě důležitější než výsledek, bude pro trhy způsob, jakým se k němu dojde – tedy otázka, zda se politici dokáží dohodnout. Po tahanicích okolo navýšení dluhového stropu v půlce prázdnin, už si asi moc lidí žádné iluze nedělá. 

 

·          Polská průmyslová výroba přidala v srpnu 8,1 % r/r, vysoko nad očekáváním trhu 2,7 % a červencovými 1,8 %. Na to konto se nechala slyšet A. Zielinská-Glebocká z NBP, že to nezavdává příčinu ke změně v monetární politice. V situaci, kdy se očekává zpomalení ke konci roku, nevidí prostor pro další zvyšování sazeb.

Petr Bittner   
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688