Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  20.09.2011 08:00:55

Ruská domácí poptávka pokračuje v růstu

S populací čítající více než 140 milionů obyvatel je Rusko evropským největším spotřebitelským trhem. Ruská střední třída je však zvyklá své peníze utrácet jinak než její kolegyně směrem na západ, a tak si na své přijdou prodejci téměř všech druhů spotřebních zboží a služeb, mobilními telefony počínaje přes módní doplňky až po cestování.

ozpad Sovětského svazu a následná transformace na tržní ekonomiku znamenaly pro velkou část ruské populace začátek nejistých časů, což se pochopitelně odrazilo na jejím populačním stavu, kdy Rusko po několik let  „vymíralo“. Nyní se nejenže tento trend zpomaluje, ale dokonce obrací, to když Ruskoroce 2009 zaznamenalo čistý nárůst populace o 10 000 obyvatel. Šlo o první zaznamenaný růst od roku 1996, kdy byl tento nárůst zapříčiněn jak zvýšenou porodností, tak prodloužením průměrné délky života a imigrací.

A nebylo by to Rusko, kdyby v tom neměla prsty i vláda, díky jejíž politice podpory porodnosti se v roce 2010 zvýšil počet porodů na 1 000 obyvatel na 12,6, což je v desetiletém horizontu nárůst o 45 %. Stejně tak pomohlo zlepšení dostupnosti zdravotní péče ke zvýšení průměrného věku dožití na 69 letroce 2010 z 64,9 letroce 2003. V rámci OECD je však průměrná délka dožití blíží 80 letům, takže má v tomto ohledu Rusko stále co dohánět.

Současný růst ruské ekonomiky a zvyšování politické stability v zemi se rovněž staly magnetem pro obyvatele ostatních zemí Svazu nezávislých republik, kteří nyní do Ruska čím dál častěji emigrují, a kteří se na celkové ruské imigraci podílí celými 98 %. Roční míra imigrace vzrostlaRusku mezi roky 2003 a 2009 pětinásobně, a to když v roce 2003 zaznamenalo Rusko 43 900 a v roce 2009 už 247 400 imigrantů.

Podle neoficiálních odhadů však, i díky bezvízovému styku, který Rusko udržuje s většinou zemí v rámci Společenství nezávislých států, více než desetinásobně. V souvislosti s tím již také vláda podnikla kroky vedoucí ke zvýšení kontroly nad stále se zvyšující imigrací a opatření, která by měla přivést zpět Rusy žijící v zahraničí a kvalifikovanou pracovní sílu z ostatních zemí.

Silný růst příjmů domácností

Díky vysokým cenám ropy činil v období 20002010 průměrný růst ruské ekonomiky 5,3 %. A i díky vládní politice přerozdělování daňových příjmů plynoucích z ropného průmyslu ke stimulaci ostatních odvětví ekonomiky se průměrný příjem na obyvatele ve stejném období zvýšil sedminásobně. Průměrný Rus je tak nyní třikrát bohatší než průměrný Číňan a pětkrát bohatší než průměrný Ind.

Dalším spouštěcím mechanismem byla bezesporu i daňová politika vlády, kdy aktuální daň z příjmu fyzických osob činí 13 %. Čím dál více Rusů si tedy nyní může dovolit zboží dlouhodobé spotřeby. Jen pro představu, pojem „střední třída“ je v rozvíjejících se zemích určen příjmem mezi 3 000 a 9 000 USD na osobu, v Rusku je to nyní 7 000 – 7500 USD. Dnes se může za zástupce střední třídy považovat cca 33 milionů Rusů (23,6 % celkové populace) s tím, že tento podíl by měl během následujících deseti let vzrůst na 40 % - 43 %.

Za zmínku jistě stojí to, že struktura výdajů ruských domácností se výrazně liší od té na západě, přičemž „východní“ styl poskytuje ruské střední třídě větší kupní sílu. Jedním z důvodů je třeba skutečnost, že většina lidí v Rusku si do současné doby, díky privatizaci státního majetku v devadesátých letech minulého století, nepořizovala bydlení na hypotéku. Cca 70 % finančních prostředků tedy mohou Rusové použít k nákupům, což je oproti 40 %, které vykazují domácnosti na západě opravdu rozdíl.

Boom spotřeby

Rostoucí kupní síla v Rusku nastartovala spotřebitelský boom, kdy tato země zaznamenala mezi lety 2000 a 2008 meziroční nárůst výdajů konečných spotřebitelů o 11 %. Jen pro srovnání, západní Evropa ve stejném období vykázala nárůst 0,9 %. Rusko v tomhle směru předčilo i Čínu a Indii, členy politicky-ekonomického uskupení BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), které vykázaly nárůsty o 6,5 %, resp. 4,4 %.

I přes tento výrazný nárůst z minulosti se tu však nabízí prostor k dalšímu posouvání pomyslných hranic, protože pokrytí trhu zbožím a službami stále zaostává za standardy, na něž jsou zvyklí obyvatelé vyspělých ekonomik. Velký potencionál v sobě skýtá i trh spotřebitelských úvěrů, kdy i přes zvyšování podílu nákupů na splátky činí míra úvěrů poskytnutých fyzickým osobám méně než 10 % ruského HDP, což je jedna z nejnižších hodnot na světě.

Investiční příležitosti

Rozšiřování ruské střední třídy a markantní změny v chování spotřebitelů dosahuje takových rozměrů, že i v krizových letech 2008 a 2009 došlo k pouze dočasnému výpadku poptávky, která již nyní ve většině oborů dosahuje předkrizových stavů, v některých z nich ji dokonce převyšuje.

Relativně vysoká míra národních úspor v kombinaci s celosvětově jednou z nejnižší mírou osobních úvěrů tedy připravila dobrou výchozí pozici k dalšímu růstu. Ke zlepšení ekonomických i sociálních podmínek ruských domácností pak díky svému plánu diverzifikace a modernizace ekonomiky přispěje i ruská vláda.

Společnosti z oblasti spotřebního zboží, banky, farmaceutické, telekomunikační společnosti jsou nyní těmi, kdo těží z pozitivního ekonomického vývoje, a kdo hraje významnou roli v ruské ekonomice, kdy by navíc měl být dosavadní růst vůdčích společnosti v jednotlivých oborech i nadále udržitelný. Vždyť současné P/E společností orientujících se na spotřební zboží se nyní pohybuje na úrovních 25-30. S přihlédnutím k očekávanému růstu těchto odvětví a jasným vyhlídkám pro největší evropský spotřebitelský trh jako celek tedy nabízí ruské akciové společnosti rozumné investiční příležitosti

Společnosti co stojí za povšimnutí

Doprava

Aeroflot – nástupce bývalé státní společnosti založené v roce 1923 je největší a nejstarší ruskou aerolinkou. Navzdory tomu je však letka čítající 100 letadel jednou z nejmladších a nejmodernějších v Evropě, a to díky dramatické renovaci, kterou tato společnost podstoupila v nedávné době za účelem zvýšení kvality nabízených služeb.

Tento člen mezinárodního sdružení Sky Team aktuálně létá do 101 destinací v 48 zemích, a má 20% podíl na letecké přepravěRusku. V roce 2010 se navíc Aeroflotu podařilo meziročně navýšit počet přepravených osob o 29 %.

Bankovnictví

Sperbank, bývalá státní záložna a úvěrová banka, dnes obr na ruském bankovním trhu s více než 20 000 pobočkami napříč všemi regiony, která spravuje 50 % všech ruských depozit a jednu třetinu půjček fyzickým osobám. K tomu všemu se tato banka vydává směrem k dalším inovacím, které by měly v následujících letech ještě zvýšit její tržní podíl.

Řeč je zejména o zlepšení kvality služeb a proaktivní přístup směrem k zákazníkům a v oblasti internetového a mobilního bankovnictví. Banka by se navíc chtěla stát méně závislou na aktuální ekonomické situaci země. Věříme v to, že se jí to povede, a že z nově nastolené strategie bude profitovat.

Farmacie

Pharmstandard, společnost jejíž akcie jsou kótovány na londýnské burze cenných papírů, je zároveň s tržním podílem 18,4 % největší ruskou farmaceutickou společností a se svým podílem 4 % (již s přihlédnutím i k zahraničním farmaceutickým společnostem) druhou největší společností v oblasti farmacie. Pharmstandard disponuje šesti výrobními podniky v několika regionech.

Retail

Obchodní řetězec X5 je největším ruským prodejcem potravin, který disponuje okolo 2 470 prodejnami (údaj z prosince roku 2010) všech typů, od malých krámků přes diskontní prodejny, supermarkety až po hypermarkety.

Společnost generuje polovinu svých příjmů v Moskvě a jejím okolí, 25 % v Petrohradu a zbytek v ostatních regionech. Pomocí akvizic a fúzí se z X5 stal hlavní hráč na trhu s potravinami, a to když v červnu roku 2008 fúzoval s šestým největším prodejcem potravin, společností Kopeika, kdy její tržní podíl vzrostl na 32 %.

Překlad analýzy ruské dceřiné společnosti BNP Paribas AM, nabízející na českém trhu podílový fondy investující na ruském trhu BNP Paribas L1 Equity Russia a Parvest Equity Russia.

Zajímáte se o investice do rozvíjejících se trhů? Nenechte si ujít příspěvky z blogu Marka Mobia, více na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688