Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  20.09.2011 07:25:00

Hledání výnosů: dividendové dilema

V těchto dnech hledají mnozí investoři alternativy ke svým nízko úročeným spořícím účtům. Pro ty z nich, kteří jsou schopni akceptovat určitou míru rizika, mohou být odpovědí akcie. Dividendové výnosy v Evropě dosahují úrovně téměř 4 % s tím, že pro tento rok je očekáván nárůst této hodnoty o dalších 10 %. 

Nicméně, dividendoví investoři čelí neobvyklému dilematu. Mnoho společností nabízejících vysoké výnosy (5 % a více) nevykazuje žádný růst. Na druhé straně jsou pak společnosti nabízející slušný růst, ovšem s nízkým výnosem. Měli by se tedy investoři zaměřit na dividendový výnos, nebo na růst cen akcií?

Vývoj většiny šampionů zaostává za minulými výsledky

V nedávné minulosti to byl nemovitostní sektor, který jako jeden z mála nabízel jak vysoké výnosy, tak slušné růsty cen. Nelze se tedy čemu divit, že nemovitostní sektor vykazoval v letech 2010 a 2011 daleko větší nárůsty než akciové trhy. Investoři prostě přijali za svou kombinaci příjmů a ochrany před inflací.

Nicméně, podíváme-li se na ostatní dividendové šampiony minulosti, je jasné, že vývoj mnohých z nich zůstává pozadu. V případě finančního sektoru je to pochopitelné. Úvěrová krize zdecimovala výplaty dividend a i výhled do budoucnosti je nezvykle nejistý. Poměrně špatně se však vyvíjely také telekomunikační a energetické tituly. Na první pohled se to zdá být divné. Proč by se měli investoři vyhýbat společnostem s investičním stupněm (investment grade), které nabízí dividendové výnosy mezi 6 % - 8 %, tedy dvakrát více než dluhopisy emitované těmi samými společnostmi? Odpověď je: slabá perspektivista růstu.

Obchodní model telekomunikačního sektoru je stále více ohrožován konkurencí ze strany levného mobilního internetového přenosu. Dividendy jsou sice vysoké, investoři však mají pochyby o jejich dlouhodobé udržitelnosti. V oblasti energetického sektoru je základní model stále stejný, ale vysoké kapitálové investice, zásahy státu a diskuze o budoucnosti jaderné energie udeřily na růst akcií v tomto odvětví, a daly vzniknout strachu ze snižování dividend.

Na druhé straně spektra

Na druhé straně spektra lze nalézt odvětví, která profitovala z cyklického oživení a další digitalizace společnosti. Základní zdroje, technologie, strojírenství, automobilový průmysl, luxusní zboží apod. Tato odvětví většinou vykázala zdravý nárůst dividendového příjmu, ten však stále činí pouze 1 % - 3 %.

V tomto, již třetím, roce růstového trhu se cyklické akcie staly poměrně drahými, zatímco skutečně dividendové akcie jsou levné, jejich budoucnost je však nejistá. Zdá se tedy, že jsme na akciových trzích dosáhli bodu v cyklu, ve kterém by se investoři měli zaměřit na tituly s nízkou valuací, průměrnými výnosy (3 % - 5 %) a pomalým, ale udržitelným, růstem.

Tato kritéria splňuje mnoho firem z farmaceutického, potravinářského ale i tabákového průmyslu. Také většina velkých společností působících v ropném sektoru je stále atraktivní, stejně jako vůdčí těžební společnosti. Společnosti působící v oblasti realit však již za levné považovat nelze, navíc u nich v dohledné době neexistuje mnoho důvodů k dobrým výsledkům.

Celkově vzato se domníváme, že nadcházející měsíce budou na akciových trzích i nadále obdobím zvýšené volatility bez růstového či sestupného trendu. Aktuální cenová hladina je dobrým výchozím bodem, její další růst však bude limitován rostoucím počtem jednotlivých profit warningů a přetrvávajícími makroekonomickými starostmi. V tomto prostředí je diverzifikace důležitá více než kdy jindy. Příjmově orientovaní investoři nemusí nutně investovat do společností s nejvyššími dividendovými výnosy, ale do akcií nabízejících průměrné dividendové výnosy s pokračujícím růstovým potencionálem, jak již bylo uvedeno výše.

Zajímáte se o investice do rozvíjejících se trhů? Nenechte si ujít příspěvky z blogu Marka Mobia, více na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688