TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  20.09.2011 03:45:05

Tripartita se na mimořádném zasedání pokusí sladit názory na státní rozpočet

PRAHA (MEDIAFAX) - Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v úterý večer sejdou na mimořádném zasedání pléna tripartity, kde se bude probírat návrh státního rozpočtu na příští rok. Kabinet Petra Nečase (ODS) má diskusi o klíčovém zákonu uzavřít na své středeční schůzi.

Odbory kritizují, že příjmová a výdajová stránka rozpočtu spoléhá na zákony, které dosud neprošly parlamentem. Státní rozpočet podle nich počítá s příjmy, které nebyly schválené. Odbory a zaměstnavatelé podporují rozvoj oblasti stavebnictví a svoje podklady předali zástupcům vlády už minulý čtvrtek.

Kvůli rozpočtu se tripartita sešla už ve čtvrtek. Pro nevolnost šéfa financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale schůze předčasně skončila. Za kabinet Petra Nečase (ODS) totiž na jednání zůstal už jen ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), vládní strana tak nebyla usnášeníschopná.

"Dali jsme stanovisko, co je potřeba udělat nejen ve škrtech, ale i v prorůstových věcech," řekl Jan Wiesner, viceprezident Hospodářské komory ČR a zástupce zaměstnavatelů. Vláda by podle něj měla dát před dalším jednáním o rozpočtu na vědomí stanovisko, zda připomínky ohledně například dopravní infrastruktury nebo bydlení přijala. Kabinet jde podle něj v návrhu rozpočtu proti svým schváleným prioritám.

"Příjmová stránka věci je skutečně nereálná," podotknul Pavel Juřička, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, o plánovaném růstu HDP 2,5 procenta ročně. "Naši hlavní tahouni začínají přehodnocovat svoje státní rozpočty a hovoří o tom, že růst bude možná kolem 1 až 1,5 procenta," dodal viceprezident s tím, že růst České republiky je většinou nižší o půl až jedno procento oproti vyspělejším ekonomikám, například Německu nebo Francii.

"Domníváme se, že struktura rozpočtu skutečně nebyla dobře propracovaná," uvedl po jednání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. "Očekává se růst spotřeby, což předpokládáme za velmi nadhodnocené," zmínil předseda ČMKOS jeden z konkrétních příkladů.

Zavadil vyjádřil také znepokojení nad tím, že by se sazba DPH mohla už od příštího roku sjednotit na 19procentech, byť s něčím takovým žádný legislativní návrh nepočítá. "Ústy pana premiéra bylo jasně řečeno, že výběry z DPH budou sloužit jenom a pouze na eliminaci výběru z průběžného systému na důchody, a jak je vidět, tak se to rozpouští do rozpočtu," dodal šéf odborářů.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) vláda strukturu rozpočtu způsobem přepracovat nemůže. "Práce na rozpočtu probíhají od dubna, od května letošního roku a není možné změnit tu strukturu za dva týdny," vysvětlil Drábek. Připomínky sociálních partnerů jsou ale podle něj podnětem pro jednání vlády.

"Jako obvykle se ukázalo, že zaměstnavatelé spíše podporují ještě razantnější úsporná opatření, naopak straně odborů se úsporná opatření nelíbí z toho důvodu, že jsou příliš razantní," shrnul Drábek jednání z minulého čtvrtka. Za zásadní věc přitom označil dodržení plánovaného schodku.

Návrh státního rozpočtu pro rok 2012 se schodkem 105 miliard korun projednával kabinet premiéra Nečase poprvé 8. září a znovu o něm diskutoval o týden později. Definitivně by měl diskusi o něm uzavřít tuto středu.

Rozpočet počítá s příjmy ve výši 1,084 bilionu korun, stát by měl utratit 1,189 bilionu korun. Oproti letošnímu roku se příjmy zvýší přibližně o 29 miliard korun a výdaje naopak klesnou o jednu miliardu korun. Deficit veřejných rozpočtů má být příští rok 3,5 procenta HDP. Plánovaný schodek je oproti letošnímu roku o 30 miliard korun nižší.

Odboráři se na svém pondělním jednání neshodli na konkrétním datu případných protestů. Podle předsedy ČMKOS Zavadila chtějí odbory do případných demonstrací zapojit veřejnost, 26. září se předtím sejdou se sedmi občanskými iniciativami.

Vláda musí rozpočet odeslat Poslanecké sněmovně do 30. září. Poslanci pak v prvním čtení schvalují celkově rozpočtované příjmy a výdaje a s nimi související schodek státního rozpočtu. Ve druhém a třetím čtení potom můžou přesunout peníze mezi jednotlivými kapitolami. Sněmovna musí zákon schválit do konce roku, jinak bude v následujícím roce stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Po souhlasu poslanců zákon podepisuje ještě prezident, Senát se jím nezabývá.

Jan Kálal, Jan Drahorád, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688