Akcie ve světě  |  19.09.2011 14:42:20

USA: Týdenní souhrn, závěr, výhled

Souhrn:
Od prvního červencového týdne, kdy americké majoritní akciové indexy vytvořily letní vrchol, uplynulo 50 obchodních seancí, tedy 10 týdnů všeobecně považovaných za střednědobé období. Od "lokálního top", přesněji od 8.července, širší index SP500 odepsal - 8,51 %, což spadá do definice lehkého korektivního pohybu oproti hlavnímu trendu.

Během tohoto období se vedle hlavních indexů ponořily do červeného - kromě jediného - i všechny jednotlivé hlavní sektory. Tím jediným kladným se stal sektor Utilit (XLU) a potvrdil, že je právem vnímaný především jako defenzivní. V uplynulých 10 týdnech akcie v Utilitách posílily o +0,65 %, následované dalším konzervativním sektorem - spotřebního zboží XLP (-2,84 %), a překvapivě třetím nejlepším se staly akcie v technologickém sektoru XLK (-5,63 %).
Na opačném konci jsou sektory, mající největší "zásluhu" na letní korekci: akcie finančních společností XLF (-16,53 %), průmyslových společností XLI (-15,47 %), akcie v sektoru energie XLE (-12,75 %), a v sektoru základních materiálů XLB (-14,19 %) .

Nutno podotknout, že všechna uvedená data jsou mírně přikrášlená díky 5% posílení amerických indexů v minulém týdnu. Toto rally jsme tak trochu očekávali (viz. náš článek z pondělí 12. 9. USA: Podrží Amerika světové burzy ? http://www.bhs.cz/Article.aspx?id=5649). Do jaké míry byl "bounce" v minulém týdnu dílem technického rázu z hluboce přeprodaných úrovní, či světýlkem na konci tunelu, které zpozorovali první odvážní investoři se dozvíme v příštích dnech.

Výhled:
Pro nově příchozí kandidáty uvažující vstoupit v tomto období do poměrně vysoce volatilních akciových vod, existují stále argumenty pro opatrnost. Mimo jiné:

  • kromě problému v Evropě se nyní nedaří ani bývalým globálním tahounům, rozvíjejícím se trhům (např. Brazílie, Čína, aj.)
  • otázkou je, proč při proklamovaném pozitivním výhledu US ekonomiky investoři neutíkají ze zlata a utilit.
  • protivítr pro US akcie se rekrutuje především z oblasti měnového trhu. Konkrétněji - pokud bude ve stejném tempu i nadále pokračovat posilování amerického dolaru vůči Euru, americké akcie budou mít tendenci se vrátit ke klesajícímu trendu.
  • riziko i nadále pokračuje ve vyhrocujícím se politickém "patu" na americké scéně, tudíž dalších blokací návrhů a opatření v americkém Kongresu , a to především v rámci vlastního zájmu obou hlavních stran, tj. pro získání bodíků v již naplno nastartovanému předvolebnímu boji. Na jednu stranu by bylo dobře, kdyby si trhy poradily samy a vydaly se po dlouhé době svojí nezávislou cestou, na stranu druhou si účastníci trhu zvykli na neustálou bezpodmínečnou podporu ze strany FEDu a vlády. Déle trvající současný politický pat by si investoři mohli vykládat jako další nevítanou nejistotu pro jejich akciová portfolia.

Závěr:
Jedna vlaštovka jaro nedělá. Majoritní americké indexy nejsou oficiálně v medvědím trhu, ale zbytek světa ano. Pětidenní souvislý vzestup akciových indexů může být vnímán jako nastartování dlouhodobého růstu, ale pro dlouhodobého investora to zatím jen znamená nepotvrzený signál potencionálního obratu.

Růst indexů v minulém týdnu byl dle mého názoru mimojiné podpořen i tradičně pozitivním "quadruple witching" týdnem, v němž expirují čtvrtletní opce na indexy, akcie a futures, dále "rolováním" indexových futures a především "bargain-hunting" velkých investičních i podílových fondů, jichž zhruba 2/3 z celkového počtu letos zaostává ve výkonnosti za jejich příslušným benchmarkem. Tyto underperformující fondy nemají moc ztratit přidáním si na nižších úrovních do stávajících pozic, zvláště, když se blíží konec jejich učetního roku. Kopírování této strategie může pro drobné investory nebezpečná hra, na druhou stranu "ředění" v nepotvrzeném býčím trendu může být zajímavé pro ty jednotlivce mající stejné hlubokou kapsu jako zmíněné fondy.

V nejbližších týdnech i nadále budou mít na celkový vývoj trhů největší vliv krátkodobé strategie v širokém pásmu (DJIA mezi 10600 až 12100). Po uplynutí příštích 50 obchodních seancí (tj. na konci listopadu), by k optimističtějšímu výhledu pro další období postačilo, kdyby finanční sektor nepatřil opět mezi nejhorší, a aby se hlavní indexy těsně před koncem roku vrátily na dohled letošních maxim.


Antonín Žmuran
BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688