Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  19.09.2011 14:19:51

Indická střední třída nabírá na síle

S nárůstem bohatství střední třídy je v Indii očekáváno v několika příštích letech zdvojnásobení úrovně domácí poptávky, ta by tak nově činila 442 miliard USD. Naskýtají se nám tedy významné investiční příležitosti do indických akcií, jejichž cena se nyní nachází na velmi výhodných úrovních.

O potenciálu indického spotřebitelského trhu toho bylo napsáno již mnoho, proč si ale neuvést pár příkladů, které by nám vnesly do celé věci více světla.

  • I přes to že Indie vykazuje menší než 9% pokrytí internetovou sítí, počet uživatelů internetu v Indii převýšil celkovou společnou populaci Velké Británie a Francie.
  • Počet majitelů mobilních telefonů v Indii je již nyní vyšší než celková evropská populace.
  • U počtu uživatelů mobilních telefonů s předplacenými službami je očekáván nárůst až na úroveň kdy překoná celkovou populaci Japonska.
  • Počet Indů čtoucích noviny je již nyní vyšší než celková populace USA.

Trvalo 25 let, než  HDP Indie vzrostlo o 100 % z 250 miliard USDroce 1988 na 500 miliard USDroce 2003. K dalšímu zdvojnásobení pak již postačilo pouze 5 let, to když v roce 2008 dosáhlo HDP Indie 1 bilionu USD, další zopakování tohoto kroku by pak mělo zabrat již jen 4 roky.

Akcelerace ekonomického růstu a útlum růstu populace pomohlo Indii k ztrojnásobení příjmu na hlavu z 461 USDroce 2001 na 1380 USD  v roce 2010. Během následující dekády je pak očekáváno dokonce ztrojnásobení úrovně příjmu, a to na úroveň 4000 USD na obyvatele.

Příležitost k růstu v mnoha sektorech

Poptávka ze strany stále se rozšiřujícího zástupu obyvatel ve střední třídě znamená příležitosti společnostem napříč sektory, určitě tedy stojí za to se jimi zabývat detailněji.

Střední třídu v Indii zastupuje  cca 13,1 % z celkové populace 1,21 miliardy obyvatel, prostor k nárůstu tohoto podílu tu tedy je, a jen nás to utvrzuje v očekávání další expanze domácí poptávky. Střední třída dnes v Indii vlastní 49 % všech automobilů, 21 % televizorů, 53,2 % počítačů, 52,9 % klimatizací, 37,8 % mikrovlnných trub, 45,7 % kreditních karet. S očekávaným nárůstem zástupců střední třídy ze současných zhruba 160 milionů na 267 milionů do roku 2015 až 2016 lze předpokládat i nárůst potencionální domácí poptávky na úroveň 442 miliard USD.

Rozmach spotřebitelské poptávky rovněž vytváří potřebu investic do infrastrukturních projektů. V souvislosti s tím si dala indická vláda v rámci svého již 12. pětiletého plánu za cíl zvýšit investice do infrastruktury až na částku 1 bilion USD. Tyto investice pak překonávají objem investic podobného charakteru realizovaný ve všech 11 předchozích pětiletých plánech.

Tato skutečnost by měla vést v příští dekádě k obrovskému nárůstu mnoha sektorů indické ekonomiky zaměřených na jednotlivá spektra spotřebitelského trhu i infrastrukturní projekty.

Očekávaný vývoj indického akciového trhu

Z historického pohledu patřil indický akciový trh ve srovnání s ostatními rozvíjejícími se zeměmi k těm nejvýkonnějším, a to i přes nedávný nepříliš přesvědčivý vývoj. Korekce, která následovala po dosažení maxim v lednu 2008 ovšem znamená výhodné nákupní příležitosti.

Od dosažení maximálních hodnot na akciových trzích vzrostla ekonomika Indie v nominálním vyjádření o 58 %, zatímco valuace zůstala nízká. Ukazatel P/E nyní dosahuje hodnoty 15 oproti hodnotě 20 z roku 2008, stejné je to i v případě ukazatele P/B, který poklesl z hodnoty 4 na 2,6, tržní kapitalizace v poměru k HDP je pak nyní na úrovni 83 % oproti 149 % z roku 2008.

Sečteno a podtrženo věříme v to, že je Indie kvalitní investiční příležitostí. Tato ekonomika navíc bude v příští dekádě jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik, která se navíc vyznačuje příznivou demografickou strukturou, rostoucím příjmem na obyvatele, silnou domácí poptávkou a rostoucími investicemi do infrastruktury. Domácí poptávka a investice se na HDP podílejí 90 %, díky čemuž se Indie stává, oproti jiným proexportně založeným rozvíjejícím se ekonomikám, odolnější vůči vnějším šokům. Rovněž očekáváme, že společnosti participující na rozšiřování střední třídy budou růst podstatně vyšším tempem než indické HDP jako celek.

Zajímáte se o investice do rozvíjejících se trhů? Zřejmě byste marně hledali uznávanějšího odborníka než jakým je Mark Mobius (Franklin Templeton), nenechte si tedy ujít jeho komentář na téma urbanizace a ceny komodit, více na: http://www.penizenavic.cz/clanky/urbanizace-a-zvysena-poptavka-po-komoditach

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688