Research (Penizenavic.cz)
Stavební spoření  |  19.09.2011 13:30:12

S čím vším mohou rodiče malého dítěte počítat při žádosti o hypotéku?

V dříve publikovaných příspěvcích již byli coby žadatelé o hypoteční úvěr zmíněni živnostníci, lidé s pracovní smlouvou na dobu určitou a lidé v pokročilém věku, nyní tedy přišla řada na rodiče, konkrétně páry vychovávající děti ve věku do 4 let věku.

Příjmy – pomůže i stát..

 

 Vychovávání potomka ve vědu do 4 let ve většině případů znamená čerpání rodičovské dovolené jedním z partnerů, a tím pádem i čerpání rodičovského příspěvku. Ten je v současné době odvozen od délky jeho čerpání, v případě že se jeden z partnerů rozhodne zůstat doma s dítětem do dvou let věku, činí rodičovský příspěvek 11 400 , v případě tříleté varianty je to 7 600 , u čtyřleté pak 3 800 .

Nástup na rodičovskou dovolenou zpravidla znamená výrazný pokles příjmů domácnosti, což může působit komplikace při žádosti o hypoteční úvěr. Stálost tohoto příjmu a předpoklad, že po uplynutí doby na jeho nárok bude tento příjem nahrazen příjmem ze zaměstnání je však pro banky dostatečným argumentem, aby i rodičovský příspěvek započítaly do příjmů žadatelů o hypoteční úvěr. Má to ovšem pochopitelně své „ale“.

Rodičovský příspěvek započítávají coby akceptovatelný příjem všechny banky na trhu. U některých z nich však existují omezení, kdy nesmí příjem z rodičovského příspěvku překročit 30 % či 50 % celkových příjmů žadatelů o úvěr. Činí-li tedy příjem partnera, jemuž plyne příjem např. ze zaměstnání, 15 000 „čistého“, lze v případě některých bank očekávat, že bude tomuto páru jako akceptovatelný příjem z rodičovského příspěvku uznáno 7.500 resp. 4.500 , bez ohledu na jeho skutečnou výši. Většina bank však započítává rodičovský příspěvek celý. Ani to však nemusí znamenat schválení hypotečního úvěru, a to z důvodu nároků na minimální příjem žadatele o úvěr, který činí u jednotlivce zpravidla 12.000 – 15.000 . „Rodič samoživitel, který pobírá rodičovský příspěvek ve výši 11.400 tedy úvěr s největší pravděpodobností nezíská.

... nebo soud

 

Pokud patříte mezi ty, kteří zůstali z důvodu rozvodu na výchovu sami, může vám v nelehké situaci pomoci i soud, a to prostřednictvím přiznaného výživného, na ty již také některé banky nahlížejí jako na akceptovatelný příjem. Pro započtení tohoto příjmu je nutné bance předložit bance rozhodnutí soudu o stanovení výše výživného, případně i výpis z bankovního účtu či ústřižek složenky prokazující, že je výživné skutečně placeno.

Páry se ovšem na příchod potomka připravují alespoň několik měsíců předem, v souvislosti s tím, již také řeší své bytové otázky. Plynou-li oběma z páru příjmy, je samozřejmě snazší hypotéku získat. Ovšem pozor, situace kdy páru stále plynou dva příjmy svádí k přecenění sil v době, kdy bude jeden z rodičů pobírat rodičovskou dovolenou, a kdy již tedy nebudou tomuto páru plynout dva příjmy. Vysoké splátky hypotečního úvěru se pak mohou stát nefalšovanou noční můrou, protoje žádoucí, přemýšlíte-li o založení rodiny a hypotečním úvěru zároveň, vzít v potaz tu budoucí, tzn. nižší, úroveň příjmů, namísto té stávající.

Chtěli byste si vzít hypotéku, ale máte záznam v bankovním registru? Nenechte si ujít článek věnovaný tomuto tématu: http://www.penizenavic.cz/clanky/chci-hypoteku-a-mam-zaznam-v-registru-co-ted

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688