Tmel – specialista na první pomoc

Tmel upotřebíte všude tam, kde vznikají praskliny v povrchu nebo mezery mezi dvěma materiály. Právě tyto trhliny takzvaně „zatmelíme“, čili vyplníme tmelem, který z popraskaného povrchu znovu vytvoří jednolitý, zpevní jej, a pokud použijeme tmel lepicí, tak i zalepí. Většina tmelů, které jsou dnes k dostání, zůstává po nanesení trvale pružná. Nestane se tedy, že by hmota zatvrdla a z opravovaného předmětu vypadla nebo se rozdrolila jako například sádra. Tmely jsou k dostání hned v několika barevných variantách, ale i když nenajdete přesnou barvu spravovaného materiálu, není důvod k panice – určité tmely lze přetřít jakoukoliv barvou.

Tmel na všechno?

Pokud máte ve své domácí výbavě univerzální tmel, jste připraveni k bleskovým opravám téměř jakýchkoliv materiálů. Tento typ je o něco dražší než specializované tmely, ale díky jeho multifunkčnosti ho využijete při běžných opravách asi nejvíce. Dá se použít na povrchy všech materiálů od kovu a plastu, až po dřevo nebo keramiku a lze ho nanášet i na mokré povrchy. Máte-li ale více času na rozmyšlenou je nejlepší pro dokonalý výsledek využít tmely speciální. Prodávají se v plechovkách, kbelících, kartuších nebo v aplikačních stříkacích pistolích. Při tmelení malých prasklin nám k nátěru postačí vlastní prst nebo štětec, u větších spár můžeme tmel aplikovat pistolí nebo tvrdou špachtlí. Pokud je spára příliš hluboká, musíme tmel nanášet na etapy.

TYP TMELU          

POUŽITÍ

Akrylový tmel

·    v interiérech i exteriérech, lze ho přetřít barvou, k dostání i v brousitelné podobě

·    zatmelení spár mezi různými materiály (praskliny mezi rámy oken a stěnou, mezery mezi sádrokartonem a zdivem, drobné praskliny v omítce, otlučené zdi apod.)

Silikonový tmel

·    nejčastěji se používá v koupelně, nelze přetřít barvou, ale vyrábí se i v transparentní (průhledné) podobě

·    zatmelení spár mezi dlaždicemi a sanitou, opravy gumových těsnění při protékání, lepení zrcadel

Střešní/plastický tmel

·    požívá se k opravám střech, je odolný vůči vnějším podmínkám

·    tmelí praskliny ve dřevě, betonu, cihlách, v kovových obkladech komínů, tmelí atiky i parapety, okapy, šindele i světlíky

Tepelně odolné tmely

·    k použití v interiérech (oprava trouby, kamen) ale i v exteriérech (oprava krbů, grilů)

·    jsou odolné vůči vysokým teplotám, ty nejodolnější – kamnářské až do 1200° C

 

Tip odborníka:

„Existuje řada tmelů s vlastnostmi vyvinutými přesně k úpravě daného materiálu. Můžete tak využít například tmel na dřevo, který obsahuje dřevní moučku. Nejen, že vytvoří povrch co nejvíce podobný tomu dřevěnému, ale zároveň splyne s organickým materiálem a lépe ho vyztuží. Podobné vlastnosti má i akrylový štukový tmel, který zase obsahuje jemný písek a svou strukturou výborně imituje omítku,“ doplňuje nabídku Štefan Bagola, ředitel OBI marketu Prostějov.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky