TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  19.09.2011 00:20:06

Prezident Klaus navštíví USA a Kanadu, bude přednášet a v OSN povede českou delegaci (19.9.2011)

PRAHA/NEW YORK (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus od pondělí 19. do soboty 24. září pracovně navštíví Spojené státy americké a Kanadu. V New Yorku hlava státu povede českou delegaci na 66. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů (OSN), čeká ho i řada přednášek, informoval v pátek jeho mluvčí Radim Ochvat.

Václava Klause v USA čeká také každoroční rozhovor pro ekonomickou televizi CNBC nebo recepce pořádaná americkým prezidentem Barackem Obamou. Klíčovým bodem jeho programu je ale páteční projev v úvodu dopoledního bloku všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN.

Prezidentova mise odstartuje v pondělí úderem 17. hodiny místního času. Ve washingtonském Competitive Enterprise Institute vystoupí s projevem na téma "Is Freedom in the Western World Guaranteed Today?" (Je v západním světě dneška zaručená svoboda?).

V úterý bude Klaus během pracovní snídaně v Senátu amerického Kongresu jednat se členy Skupiny přátel České republiky. V sídle Hudson Institute se setká s jeho vedením a ve 13 hodin přednese na půdě Heritage Foundation projev s názvem "The EU Needs a Fundamental Transformation, not Cosmetic Changes" (Evropská unie potřebuje zásadní transformaci, ne kosmetické změny). Odpoledne bude pak prezident ve Sněmovně reprezentantů jednat s jejím předsedou Johnem Boehnerem a se skupinou kongresmanů vedenou republikánem Kevinem McCarthym.

Ve středu se prezident v New Yorku zúčastní zahájení všeobecné rozpravy 66. zasedání VS OSN. V průběhu dopoledne a odpoledne se bilaterálně setká s přítomnými prezidenty některých členských zemí OSN, zúčastní se pracovního oběda pořádaného pro hlavy států a vlád generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a poskytne rozhovor televizní stanici CNBC. Ve večerních hodinách se zúčastní slavnostní recepce pořádané americkým prezidentem Barackem Obamou.

Přesun do Kanady čeká hlavu státu ve čtvrtek, kdy vystoupí na kanadské Guelphské univerzitě s přednáškou na téma "The Serious Challenges Faced by the EU" (Závažné výzvy, kterým čelí Evropská unie). Ve večerních hodinách se vrátí do New Yorku, aby se zúčastnil diskuse pořádané časopisem The New Criterion, kde bude jedním z řečníků na téma "Is America in Decline?" (Je Amerika v útlumu?).

V pátek 23. září v úvodu dopoledního bloku všeobecné rozpravy 66. VS OSN pronese prezident svůj projev. Zbytek pobytu na půdě OSN poté využije k dalším bilaterálním jednáním s některými přítomnými hlavami států a vlád. Zpět do Česka zamíří letadlo s prezidentem v sobotu dopoledne.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688