Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  18.09.2011 13:51:18

Kdo je nejbohatším člověkem všech dob?

Pokud přijde řeč na nejbohatší muže planety, jistě se vám vybaví jména jako Warren Buffett, Bill Gates, některým z vás pak také Carlos Slim Helú, Mukesch Ambani a Lakshmi Mittal. Jak by však elita mezi dnešními miliardáři obstála ve srovnání s těmi z historie?

ak si ale stojí miliardářská elita při započítání inflace, a jaká pozice by jim patřila v historickém srovnání?

Pořadí historicky nejbohatších lidí

10. místo - Cornelius Vanderbilt

Potomek holandských emigrantů započal svou kariéru v oblasti lodní dopravy, více známějším, a samozřejmě i bohatším se však stal v oboru železniční dopravy. Jeho impérium by v dnešním vyjádření mělo hodnotu 169 miliard USD

9. místo - Basil II

Byzantský císař, za jehož vladaření se z Byzantské říše stala největším ekonomickým celkem světa. Jeho majetek by dnes činil 171,1 miliard USD.

8. místo - Marcus Crassus

Antický voják, politik a především spekulant s „hořícími" nemovitostmi, které mu zajistili pohádkové bohatství, jehož dnešní hodnota je odhadována na 171,5 miliardy USD.

7. místo - Henry Ford

Spoluzakladatel společnosti Ford Motor Company a vynálezce pásové výroby. Politika levného automobilu pro každého by měla v dnešním vyjádření hodnotu 189,98 miliardy USD

6. místo - Andrew W. Mellon

Syn bankéře z Pittsburghu rozšiřoval svůj majetek nejprve v dřevařském a těžebním průmyslu, později se rovněž stal aktivním v oborech jako bankovnictví a zpracování kovů. Po 10 let byl rovněž strážcem americké státní kasy. Jakými prostředky by tento muž disponoval dnes? 190,69 miliardami USD.

5. místo - Osman Ali Khan

Asijský vladař, v roce 1937 oficiálně označený za nejbohatšího člověka planety, tehdejší 2 miliardy USD by dnes měly hodnotu 228 miliard USD.

4. místo - William Henry Vanderbilt

Syn amerického multimilionáře Cornelia Vanderbilta. Za své úspěchy William Vanderbilt vděčí právě svému otci, který dbal na jeho vzdělání, načež mu pak, coby 19 letému, zajistil pozici bankovního úředníka v jedné z new yorských bank. Dalším stupínkem Williamovi kariéry byly pozice viceprezidenta a poté také prezidenta společnosti Staaten Island Railway.

Bohatství však vášnivého filantropa dle vlastních slov šťastným neudělalo. Starat se o 200 milionů dolarů, to je příliš velké břímě pro jakákoliv záda a jakýkoliv mozek. Je to dost na to, aby to každého zabilo, nevidím v tom žádné štěstí, prohlásil na své smrtelné posteli. Jen pro představu, unesla by vaše záda tíhu 233,92 miliard USD?

3. místo - Nikolaj II.

Poslední Romanovec k pohádkovému bohatství přišel tou nejjednodušší cestou, zdědil jej. Britská královna by se dnes jeho 256 miliardám USD mohla rovnat jen těžko, sama disponuje „pouhými" cca 520 miliony USD.

2. místo - Andrew Carnegie

Skotský emigrant za svého života vybudoval největší společnost na světě, Carnegie Steel Company. Vášnivý filantrop však zemřel stejně chudý jakým se narodil, za většinu svých finančních prostředků nechal postavit knihovny, nemocnice, slavnou Carnegie Hall, nebo je přenechal své nadaci. 301,28 miliard USD, takovou hodnotu by měl jeho majetek dnes, pokud by jej nevěnoval na dobročinné účely.

1. místo - John D. Rockefeller

Nejbohatší muž všech dob, ten kdo financoval vymícení žluté zimnice v USA, ten kdo ovládl 90 % amerického ropného průmyslu, až jej nakonec vláda donutila své impérium rozdělit na několik menších společností. Znáte společnosti jako Chevron či Exxon Mobil? Tak právě ty také vznikly rozdělením Rockefellerova Standard Oil Trustu.

I tento zámožný muž věnoval svůj majetek na dobročinné účely, a nadace nesoucí jeho jméno je dodnes největší na světě. Coby chlapec vydělal 50 USD prodejem malovaných kamínků svým kamarádům, v současnosti by však hodnota jeho majetku činila neuvěřitelných 321,48 miliard USD.

Je pořád co dohánět

Pohádkové jmění nejbohatších lidí současnosti je tedy v porovnání s těmi, které vytvořili osobnosti z historie, uvrženo do stínu, kdy by v přímém střetu nejbohatší muž současnosti disponoval necelou šestinou majetku Johna D. Rockefellera.

Co ovšem menší není, je záliba ve filantropii, vždyť Warren Buffett i Bill Gates dávají nemalé finanční prostředky na podporu vzdělávání či vymícení chudoby. A konkrétně Buffett v tomto čerpal inspiraci v knize Andrewa Carnegieho, Evangelium bohatství.

Pozn. jedná se o porovnání nejvyšších majetků, kterými osobnosti disponovali, očištěné o inflaci.

Chcete se u investování pobavit? Podívejte se s námi na nejšílenější ekonomické ukazatele: http://www.penizenavic.cz/clanky/15-nejsilenejsich-ekonomickych-ukazatelu


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688