Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  16.09.2011 09:03:14

ČS - koment 16.9. - koordinovaná akce centrálních bank, dluhopisy pro lidi, PLN

ECB včera oznámila, že v koordinaci s Fedem, BoE, BoJ a SNB dodá evropským bankám dolarovou likviditu, kterou začaly mít problém samy získat na trzích (eurovou už jim ECB dodává). Jde o jasný příklad toho, jak se centrální banky poučili ze situace USAroce 2008. V této chvíli jednají o dost pružněji (narozdíl od evropských vlád), což ocenily i trhy. Euro šlo okamžitě nahoru  (1,39 k dolaru), podobně posílily o měny v regionu: PLN se ze 4,40 dostal na 4,32 (zde se ještě projevila zpráva o deficitu, viz níže), koruna pod 24,50, forint na 285. 

·          Lepší zprávy i z USA: průmyslová produkce v srpnu nečekaně vzrostla (2x po sobě), i když meziměsíčně jen o 0,2 % (trh však čekal stagnaci). Inflace přidala 0,4 % (čekalo se 0,2 %). Naopak o něco slabší bylo nové žádosti o podporu, vzrostly o 11 tis. na 428 tis. A index Filadelfského Fedu -17,5 (minulý měsíc -30, očekávání -15). Data tedy smíšeného charakteru, v součtu možná lehce pozitivní díky expanzi průmyslové produkce. Vyšší inflace snižuje pravděpodobnost dalšího QE.  

 

·          Inflace eurozóny v souladu s očekáváním – headlinová 2,5 % r/r, jádrová 1,2 % r/r. To uvolňuje ruce ECB, která původně mluvila o sérii hiků, ke kterým se teď nemá (a není se co divit, podle nás i ty dva letošní byly poněkud předčasné). Na druhou stranu včera ECB prohlásila, že receseEvropě není v této chvíli pravděpodobná, takže ani do uvolňování měnové politiky se nepohrne. 

 

·          EK o něco snížila odhad růstu v EU na 0,2 % q/q pro 3 a 4Q (původně 0,4 % resp. 0,5 %). Pokles se čekal a žádné drama se tedy nekoná. 

 

·          Ministr Kalousek oznámil, že se MinFin chystá letos pilotně prodat za 10 mld. CZK státních dluhopisů drobným investorům a příští rok pak další „masivní“ emisi.  Splatnost bude 1 nebo 5 let. Kupón toho 5-tiletého postupně poroste z 0,85 % na 6,5 %, což odpovídá nominálnímu ročnímu výnosu 3,17 %. Aktuálně je výnos 5-tiletého dluhopisu okolo 2 %. Z tohoto pohledu se nám postup MinFinu nezdá moc efektivní. Pro drobné investory to není nijak superatraktivní sazba (na těch 3,17% se dostanou jen pokud si ten dluhopis podrží celých 5 let) a státu to zbytečně prodražuje financování (5Y bond je o 1 p.b. níže). Jelikož držba v korunách denominovaného dluhu zahraničními investory je jen cca 12 % (eurobondů je dalších 18 %), nemá toto opatření smysl ani z pohledu omezení zadlužení vůči zahraniční. Ministerstvo dále potvrdilo zájem zahraničních investorů o český eurobond, který zvažuje vydat koncem letošního roku. 

 

·          Český průmyslový PPI přidal v srpnu v souladu s odhady 5,7 % r/r (-0,1 % m/m), v souladu s očekáváním a naznačuje pokles cenových tlaků ve výrobě. 

 

·          Polská vláda oznámila, že očekává na konci roku o čtvrtinu nižší deficit než bylo původně v plánu (30 vs. 40 mld PLN). V situaci, kdy jsou dluhy vlád ostře sledovaným ukazatelem, je to pro Polsko a zlotý dobrá zpráva. 

 

·          Maďaři upřesnili podmínky možného splacení hypoték za zvýhodněný kurz (180 HUF k franku a 250 HUFeuru). Možná bude jen jedna jednorázová splátka ke konci letošního roku. Za těchto okolností se nedá očekávat nějaké masivní využití této možnosti.

Petr Bittner   
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688