Akcie ve světě  |  11.09.2001 13:33:08

Index S&P 500 po čtyřech ztrátových seancích zpevnil.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Úterý 11. září 2001

Spojené státy



Index S&P 500 po čtyřech ztrátových seancích zpevnil, kursové zisky nabírali výrobci handsetů.

Spojené státy

Akciové indexy první den nového týdne vymazaly ztráty dosažené v průběhu obchodování a uzavíraly s mírnými bodovými zisky. Blíží se období ziskových varování, takže jen málo investorů má nyní sklon vytvářet nové pozice. Zájem byl včera například o akcie farmaceutických firem Pfizer a Bristol-Myers Squibb, jejichž očekávaný více než 10% růst zisků v letošním roce by měl kontrastovat s predikovaným 10% poklesem zisků společností indexu S&P 500.

Podle Thomson Financial/First Call z dosud 662 zveřejněných korporátních oznámení ve třetím čtvrtletí bylo 405 negativních, nicméně míra negativních oznámení dle statistik pomalu ustupuje - v prvním a druhém čtvrtletí bylo touto dobou oznámeno 468 respektive 459 negativních revizí.

Ovšem ani o pozitivní oznámení není nouze. Společnost RF Micro Devices, která se zabývá výrobou integrovaných obvodů pro mobilní telefony, zvýšila odhady zisku v příštích dvou čtvrtletích. Na běžné čtvrtletí predikuje díky vyšší tržbám (+ 30 % mezičtvrtletně) dosažení nulového zisku, když původně firma očekávala ztrátu a pouze 10% růst na úrovni tržeb. Firma citovala růst odbytu a poptávky od několika odběratelů, významné snížení zásob a růst tržního podílu. Největším odběratelem společnosti je Nokia.

Rekordní tržby v běžném čtvrtletí očekává i kontraktní výrobce elektroniky Flextronics, tržby v následujícím čtvrtletí by měly podle vyjádření vedení firmy dále růst. Podle analytiků stabilizují příjmy společnosti větší zakázky, například výroba herních konsolí XBox pro Microsoft. Problémem jsou nicméně dle managementu ziskové marže (nižší využití kapacit, pokles poptávky na koncových trzích, problémy odběratelů), jejich růst se očekává v průběhu příštího čtvrtletí díky novým zakázkám, především výrobě handsetů pro Ericsson. Několik dalších optimistických predikcí zaznělo i na technologické konferenci společnosti Lehman Brothers, zejména od předního výrobce PC Dell Computer a největšího producenta čipů Intel.

Česká republika

Udělování licencí UMTS bude patrně odloženo až na listopad, neboť aukce licencí, která by měla následovat po neúspěšném prvním kole, termínově koliduje s obdobnou aukcí v Dánsku. První kolo udělování licencí nebylo ještě oficiálně zrušeno, nicméně dle neoficiálních informací jsou požadavky operátorů na dlouhodobější splátkový kalendář pro stát nepřijatelné a je proto pravděpodobné, že první kolo bude zrušeno. Jedná se o zprávu s neutrálním dopadem na akcie společnosti.

Evropská Komise nebude podporovat případné svolání konference o uzavření jaderné elektrárny Temelín, kterou požadoval Evropský Parlament. Otázka Temelína by měla být řešena na politické úrovni. Zprávu hodnotíme jako mírně pozitivní, rozhodně však nelze mluvit o utichání mezinárodní diskuse spojené s Temelínem.

Včerejší PBJ informuje, že KB bude možná muset v návaznosti na investice do CDO (collateralized debt obligations) vytvářet další rezervy. Objem investic v CDO dosahuje dle informací banky zhruba 17 mld. . Dozorčí rada banky by o tomto problému měla diskutovat v tomto týdnu. Tlak na tvorbu rezerv existuje ze strany SG, která se v souladu s privatizační smlouvou snaží dalším jednáním snížit cenu banky. Jedná se o negativní zprávu, která by mohla mít negativní vliv na cenu akcií, na druhou stranu za tlakem ze strany SG stojí snaha o snížení privatizační ceny. Případná tvorba rezerv by měla být v relativně malém objemu, psychologický dopad na titul by však mohl být větší. Doporučujeme vyčkat na výsledky jednání dozorčí rady. Banka počátkem září informovala, že v souvislosti s těmito operacemi vytvořila opravné položky ve výši 60 mil. , zatímco úrokové příjmy přesáhly 1 mld. .

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688