TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.09.2011 04:50:06

Tripartita bude jednat o státním rozpočtu, zaměstnavatelé nesouhlasí s podfinancováním dopravy

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve čtvrtečních odpoledních hodinách bude projednávat Rada hospodářské a sociální dohody návrh státního rozpočtu na rok 2012. Zaměstnavatelé nesouhlasí s podfinancováním budoucí výstavby dopravní infrastruktury, podle odborů se návrh rozpočtu nezakládá na reálných číslech.

"Rozpočet není dobře udělaný," řekl Mediafaxu Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy, který návrh označil za skoro socialistický. Peníze by se podle něj mohly najít ve snížení investičních výdajů u jiných rezortů, například u armády.

Sám Hanák se čtvrtečního jednání nezúčastní, je hospitalizován. Pošle místo sebe svoje zástupce, například viceprezidenty svazu Radka Špicara nebo Pavla Juříčka. Ten ale námitky zaměstnavatelů zveřejňovat nechtěl. "Nejdřív to chci říct vládě sám," vysvětlil.

"Rozpočet není postavený na reálných číslech," podotknul na dotaz Mediafaxu Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle něj by se měly v návrhu více zohlednit dopady evropské ekonomiky, která začíná stagnovat.

Tripartita by měla být i o problematice DPH. "Vláda slíbila, že peníze z vyšší DPH půjdou na penzijní reformu," podotknul s tím, že v návrhu se s výnosy daně nepočítá jako se zvláštní položkou. Také odborům vadí úbytek financí na dopravní výstavbu. "Zdá se nám divné podfinancování dopravní infastruktury," vysvětlil Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů. Navíc budou odbory bojovat za dodržení memoranda, kterým slíbila vláda Jana Fischera roční příspěvek na regionální dopravu v hodnotě 2,6 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale plánuje na příští rok 600 milionů korun z tohoto obnosu ubrat.

Odbory také nesouhlasí s krácením peněz na ministerstvu vnitra. Například Hasičský záchranný sbor počítá s propuštěním 284 příslušníků, pokud se schválí rozpočet v předložené variantě.

"Nyní je ve sboru devět tisíc lidí a mělo by nás být okolo 12 tisíc," řekl Mediafaxu předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter. Pokud se navíc dodrží střednědobé výhledy rozpočtu, přijdou podle něj hasiči v roce 2014 o 1,5 miliardy korun a budou muset propustit dalších 3,5 tisíce pracovníků. "Početně se vracíme k roku 1975, kdy ale bylo požárů 7 tisíc, nyní je jich okolo 22 tisíc ročně," dodal s tím, že požáry naplňují pracovní náplň hasičů jen z 18 procent.

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) na svém středečním zasedání po krátké debatě již podruhé přerušil projednávání návrhu státního rozpočtu pro rok 2012, který počítá se schodkem ve výši 105 miliard korun. Po jednání vlády to uvedl její 1. místopředseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

"Dnešek byl očekávaným mezikrokem. Já doufám, že se návrh zákona o státním rozpočtu podaří schválit 21. září. Někteří kolegové se smířili se stanovenými limity, někteří se s těmito limity zatím nesmířili," konstatoval ve středu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda musí návrh státního rozpočtu na příští rok odeslat podle zákona sněmovně do 30. září.

Nejtvrdší jednání zřejmě čeká kabinet o peníze pro ministerstvo dopravy. "Pokud se nedohodneme tento týden, budeme se o tom bavit příští týden, a to klidně i v sobotu nebo v neděli," uvedl ve středu před jednáním vlády ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Jeho stranický kolega, předseda poslanců Vít Bárta, hovořil zas o tom, že pokud vláda další finance na dopravu nedá, nepodpoří VV schválení církevních restitucí. Jeho slova pak mírnila vicepremiérka Karolína Peake (VV), podle které musí být dopředu jen jasné, odkud vláda zhruba 2,5 miliardy korun na platby církvím vezme. Projednávání restitucí proto kabinet odložil o 14 dní.

Ministr dopravy je toho názoru, že další peníze pro dopravní stavby - alespoň devět miliard korun - by se mohly získat například z kapitoly obsluhy státního dluhu, jež byla v uplynulých letech vždy naddimenzovaná. Peníze by hledal také ve všeobecné pokladní správě, kterou se podle něj ministerstvu financí nepodařilo dosud "pořádně rozklíčovat". Jeho rezort má čekat meziročně největší propad. Podle návrhu rozpočtu přijde o 8,1 miliardy korun. Dostane tak 34,4 miliardy korun, což je téměř 20procentní snížení.

Odbory ještě před tripartitou budou jednat se zaměstnavateli ohledně postupu na tripartitě.

Jan Drahorád, Jan Kálal, Petra Hrubá, drahorad@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688