Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  14.09.2011 09:08:28

ČS - koment 14.9. - politici by měli v případě Řecka také jednat a ne jen rokovat

 Evropě přituhuje. A první housle dál hrají Němci - o ostatních prakticky není slyšet (i proto, že jsou Němci vůči Řecku exponováni nejvíc). Evidentně jim došlo, že při řecké neschopnosti situaci řešit nemají další půjčky žádný větší smysl (na obranu Řeků – tento dluh je prostě velký…). Možnost defaultu se tak pomalu začíná měnit v jistotu (podle trhů je pravděpodobnost 98 % během pěti let). I když A. Merkelová včera prohlásila, že Řekové podnikají správné kroky k tomu, aby jim byly uvolněny další peníze (a to měla na mysli které kroky?) a varovala před umožněním „nekontrolovaného defaultu“ (otázka je, jestli tím nemínila, že připouští kontrolovaný), na přesvědčení trhu i našem (že default) bude to nic nemění.  

Neaktivita politiků zatím dále zhoršuje důvěru – LIBOR/OIS  spread se na EUR včera roztáhnul na 80 bodů, nejvíce od března 2009 a více než po Bear Stearns. Napětí v bankovním sektoru ukazují i rostoucí CDS na banky, nebo růst financování se bank u ECB. Pro politiky tak mám 1 vzkaz: začněte konat, jinak z toho oživení díky zaseklým bankám nezbude zhola nic. TEĎ!

 

·           Hlavní otázka se tak mění na to, kdy k defaultu dojde a zda bude doprovázen vystoupením Řeků z EMU. To by podle nás nebylo výhodné ani pro ně ani pro zbytek EMU (řecká Deprese; posílení eura = ztráta konkurenceschopnosti). Podle německých plánů by se v takovém případě Evropa zaměřila na pomoc bankám (zasažených řeckým haircutem), už dnes „trpícím“ státům (krize důvěry) a i řeckým bankám (jejich krach by řeckou ekonomiku mohl poslat do Deprese – a i když se líní trestat mají, tohle je zu viel…). V dané situaci asi jeden z nejlepších možných postupů, ne nepodobný americkému TARPu z podzimu 2008. V této souvislosti není na škodu, že se pátečního setkání ministrů EU ve Wroclavi zúčastní jejich americký protějšek T. Geithner, který už ve své kariéře několik krizí hasil. Naposledy uklízel s Paulsonem po Greenspanovi J 

 

·          Itálii byl schválen úsporný balíček ve výši 54 mld. EUR, k uklidnění trhu to ale nestačilo. Ve včerejší aukci prodali celkem za 6,5 mld EUR bondů, výnosy pětiletých vzrostly meziměsíčně z 4,9 % na 5,6 %. Na povrch také vypluly zprávy, že se vládní představitelé v minulých měsících setkali se zástupci čínského státního fondu, aby jednali o investicích do Itálie. Podle Italů se prý ale nejednalo o vládních bondech, podle včerejších FT ano. Nakonec, dávalo by to smysl. Pro Číňany je evropská ekonomika prostě „too big to fail“ a nebyla by to první evropská země, které by takto pomohli (např. Portugalskou, Španělsko). Včera jinak čínský premiér ale řekl, že to Čína celé sanovat nehodlá – Evropa a USA si „musí udělat v domě pořádek“. 

 

·          Trhy nereagují nijak překvapivě. Euro oslabuje (1,36), výnosy německých bondů klesají na rekordní úrovně (1,7 % na 10Y), naopak společně s italskými rostly i španělské (5,4 % na 10Y). Ty se ale v průběhu dne vrátil zpět na 5,3 %. 

 

·          Dalším důkazem zpomalování EM je pokles růstu průmyslové produkce Indie na dvouleté minimum (3,3 %, r/r, trh čekal 6,2 %). Čeká se, že CB tento týden naposledy sáhne k hiku a další utahování na nějakou dobu přeruší.  

 

·          M. Hampl připustil možné uvolnění měnové politiky, pokud se některé z protiinflačních rizik (zdráhající se  domácí spotřebitel, slabší globální výhled, hrozba dodatečných rizik zvenčí) vyplní. Souhlasíme – i když na snížení sazeb to bude chtít hlubší recesi i zde (kačka zatím měnové podmínky uvolňuje – 24,60). 

 

·          Včera také vyšla polská inflace, meziročně 4,3 %, trh očekával 4,2 %. Stále tak zůstává relativně vysoko a v kombinaci se slabým zlotým (včera 4,35) a s ohledem na nedávné hiky to na brzké otočení kormidla CB nevypadá.

 

Petr Bittner  
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688