Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  13.09.2011 10:33:34

Přichází Čína znovu na pomoc periferii Evropy ?

Sentiment trhu na tuto možnost, na kterou upozornil deník Financial Times, reaguje příznivě.

Po rychlém propadu těsně pod úroveň 1,35, ke kterému došlo včera na závěr asijské a na začátku evropské obchodní seance, se EURUSD podařilo najít určitou podporu a tento měnový pár zaznamenal mírný vzestup, když příliv negativních zpráv začal polevovat.

Zdá se, že trhy příznivě přijaly nejnovější zpřísněná úsporná opatření, ke kterým Řecko přistoupilo, a sentiment trhu podpořily také zprávy, že Řecko má dostatek financí, které by mu měly vydržet až do poloviny října, a že bylo v červenci méně závislé na financování z prostředků ECB.

Německý ministr financí W. Schäuble zároveň také prohlásil, že není možné, aby Řecko vystoupilo z eurozóny. Větší chuť k riziku ovšem na trzích vyvolala především zpráva, která se objevila v deníku Financial Times a podle níž Itálie vede jednání s Čínou týkající se možného odkupu dluhopisů a investování do strategicky důležitých společností (podobné zprávy se přitom v minulosti objevily i v souvislosti s Řeckem, Portugalskem a Španělskem).

V USA nebyla zveřejňována žádná data, která by měla vliv na dění na trzích, a vzhledem k tomu, že se žádné další negativní zprávy neobjevily (žádné zprávy, dobré zprávy!), se Wall Street na závěr seance podařilo uzavřít se ziskem. DJIA posílil o 0,63 %, S&P o 0,7 % a Nasdaq o 1,1 % (první kladná čísla po třech dnech) a v důsledku o něco příznivějšího přístupu k riziku zaznamenal USD v závěru seance mírné oslabení, čímž umožnil rizikovým měnám nepříliš výrazný comeback.

Pokud jde o dění na americké ekonomické scéně, představitel Fedu R. Fisher prohlásil, že pravděpodobně nepodpoří další kvantitativní uvolňování (je to známý opozičník), ovšem připustil, že nedávno zveřejněné údaje o vývoji americké ekonomiky nejsou povzbudivé a že americký spotřebitel zaujal „obrannou pozici“.

Americká Národní asociace podnikových ekonomů (NABE) mezitím seškrtala své prognózy růstu HDP pro roky 2011 a 2012, které z původních 2,8 % a 3,2 % snížila na 1,7 % a 2,3 %.
Asijskou obchodní seanci opět ovlivnily místní svátky a pásma nebyla tak dramatická jako včera.

Co se týká zveřejňovaných údajů, novozélandský trh s bydlením po červencovém poklesu o 0,6 % v srpnu meziměsíčně mírně vzrostl (+0,5 %).

Podle REINZ za svůj nárůst vděčí poklesu zásob a vyššímu obratu. Ministr financí B. English se vyjádřil, že Nový Zéland by měl být schopen déle zachovat nižší úrokové sazby, což v kombinaci s včerejším odpoledním komentářem guvernéra RBNZ A. Bollarda, podle nějž bude silný NZD „skutečnou brzdou“ novozélandského vývozu a podle nejž by se zemi dařilo lépe, pokud by její měna odrážela základní ukazatele, mělo za následek krátké oslabení NZD.

V Austrálii zaznamenala podnikatelská důvěra podle průzkumu NAB v srpnu prudký propad, když si zejména volatilní finanční trhy vybraly svou daň na chuti k riziku. Průzkum podnikatelské důvěry oproti poslední hodnotě +2 sklouzl na dvouleté minimum na hladině -8, zatímco podnikatelským podmínkám se dařilo jen o něco málo lépe, přesto však zaznamenaly pád z -1 na -3. Výzkum znovu poukázal na dvoustupňový charakter australské ekonomiky a skutečnost, že silný AUD je překážkou konkurenceschopnosti.

Co nás čeká? V Evropě je na programu švédský index spotřebitelských cen a míra nezaměstnanosti, britská obchodní data a indexy spotřebitelských cen/maloobchodních cen a dále projev A. Posena z BoE. Sledujte také setkání německé kancléřky A. Merkelové a finského premiéra J. Katainena a projev německého ministra financí W. Schäubleho. Severoamerická seance zahájí obchodování americkým optimismem podniků SME a indexem cen dovozů a zakončí indexem ekonomického optimismu IBD/TIPP.

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688