Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  13.09.2011 08:43:19

Telefónica CR - změna cílové ceny a doporučení - držet s cílem 379 Kč

Telekomunikační trh od naší poslední analýzy doznal postupných změn, které jsou v souladu s již dříve pozorovanými trendy. Na saturovaném mobilním telekomunikačním trhu v ČR již v podstatě nemůže docházet k výraznému zvyšování počtu klientů. Zejména díky konkurenčním tlakům klesají operátorům výnosy, dalším negativním vlivem je regulované snižování poplatků MTR. Pokračuje také pokles počtu pevných linek a výnosů z fixního segmentu. Stále rostoucí jsou výnosy na Slovensku, které však pouze zmírňují pokles celkových výnosů celé skupiny. Prozatím mírně rostou výnosy z internetu v pevném segmentu, mírně klesají také výnosy z ostatních služeb v mobilním segmentu, kam patří výnosy z mobilního internetu, SMS, MMS, atd.

Firmě se na druhou stranu stále vcelku daří kontrolovat provozní náklady a v jednotlivých kvartálech vidíme jejich meziroční snižování. I zde vidíme vliv poklesu regulovaných MTR, ale klesají např. také personální náklady. Pokles nákladů však nevyvažuje pokles výnosů, proto postupně dochází k poklesu provozního i čistého zisku. Tento vývoj má také dopad na změny našich odhadů ohledně výše vyplácené dividendy. Minulý rok společnost přikročila k nečekanému účetnímu kroku, který za minulý rok ještě umožnil zachovat výši dividendy na 40 na akcii, pro další roky již však toto nepředpokládáme. Nicméně firma zvažuje některé kroky, jak by byla schopna využít dostupnou hotovost ve prospěch akcionářů (např. zpětný odkup akcií nebo snížení základního jmění).

Od doby naší poslední analýzy také doznaly změn parametry našeho modelu ocenění, došlo zejména ke zvýšení rizikových přirážek, a tedy ke zvýšení diskontního faktoru. Bezrizikové sazby nedoznaly větších změn.

Na základě zohlednění výše shrnutých skutečností a změn v našem modelu ocenění stanovujeme 12-měsíční cílovou cenu pro akcie Telefónica Czech Republic ve výši 379 CZK. Tato cílová cena je o 2% nižší než je poslední závěrečný kurz akcie, proto na základě metodiky uvedené v závěru tohoto dokumentu stanovujeme pro akcie společnosti Telefónica Czech Republic investiční doporučení na stupni "držet" ("hold"). Předchozí doporučení z 13.9.2010 na stupni "akumulovat" tedy snižujeme o jeden stupeň, předchozí cílovou cenu 441 tímto snižujeme o přibližně 14%.

Kompletní analýza ke stažení zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688