Podzimní čas si žádá zahradní úklid

Podzimních úkolů není právě málo. Na zahradě je třeba shrabat listí, naposledy posekat, vyčistit, na zimu pohnojit a proti plísni preventivně postříkat trávník, odstranit odkvetlé a odrostlé rostliny, upravit a zrýt záhony, zazimovat balkónové květiny, zasadit cibuloviny, vysadit nové stromy a keře a vypustit, stočit a na zimu uschovat zahradní hadice na vodu.

Odstranění listí
Listí na zahradě můžeme shrabat klasickými hráběmi – dřevěnými, nebo kovovými. Na velké množství spadaného listí můžeme použít také zahradního pomocníka, ruční vysavač listí. Další možností je použít travní sekačku a posekat před zimou naposledy trávník i se padaným listím, podobně je na listí možné použít i některé druhy vertikutátorů. Ať již budete odstraňovat listí z trávníku jakýmkoli způsobem, samotné listí je vhodné použít do kompostu. To neplatí v případě, že je listí napadeno. Pak je nutné ho zcela zlikvidovat.Odstranění listí na podzim je důležité, pod listím vznikají houbové choroby.

Podzimní péče o trávník
Trávník naposledy před zimou posekáme. Neměli bychom to přehánět se zkracováním, doporučená výška je minimálně 4 – 5 cm. Trávník potřebuje také provzdušnit, odstranit z něj odumřelou trávu a případný mech a plevel. Tuto práci uděláme mechanicky a trávník důkladně  vyčešeme hráběmi, nebo použijeme benzínový, nebo elektrický vertikutátor. Ten náš trávník dokonale zbaví mechu a provzdušní. Poté je vhodný preventivní postřik trávníku proti plísni sněžné, která bez podzimního postřiku může náš trávník na jaře zdecimovat. Poslední péčí o trávník před zimou je jeho zahnojení. Zásadně používejte speciální podzimní hnojiva, která nebudou trávník podporovat v růstu, ale naopak, dobře ho připraví na klidové období.

Úprava a zrytí záhonů
Při pohledu na záhony zhodnotíme, zda byla letos jejich výsadba a osázení správné a vhodné. Uděláme si představu, co v příštím roce chceme pěstovat, co se osvědčilo a co ne. Z toho důvodu můžeme některé záhony zrušit, jiné nově vybudovat. U stávajících záhonů se zeleninu, nebo letničkami nejprve odstraníme zbylé rostliny a plevel. Odumřelými rostlinami obohatíme kompost, plevel do kompostu určitě nepatří (stejně jako mech). Poté záhon důkladně zryjeme a zem obrátíme. Před zrytím záhonu kriticky zhodnotíme a vyzkoušíme rycí nářadí a pokud již nevyhovuje, zakoupíme nové. Ušetříme si tím značnou část námahy i času. Záhony, kde rostou trvalé květiny a rostliny zbavíme plevele, případně listí a půdu prokypříme a okopeme. Ostrými zahradnickými nůžkami odstraníme odumřelé a suché části rostlin a keřů. Ke dřevinám a keřům přihrnujeme půdu, nebo listí. Rostliny, které by mohl poškodit mráz překryjeme slámou, chvojím, nebo pytlovinou. Okraje záhonů můžeme oddělit od trávníku, nebo dalších záhonů palisádami, kameny, nebo zídkou. Pokud na záhonech s keři a koniferami používáte mulčovací kůru, prověřte, zda nepotřebuje doplnit.

Sázení cibulovin a hlízek
Cibuloviny a hlíznaté květiny mohou být chloubou každé zahrady a mohu kvést od časného jara do podzimu. Přímo do trávníku, nebo na záhonky můžeme vysazovat krokusy, modřence, bledule, sněženky, ladoňky, sasanky ale i narcisy, tulipány, lilie a mnohé další krásné květiny. Nezapomeňte, že různé druhy mají nestejné požadavky – na slunce, zálivku i na správnou hloubku zasazení. Mnohé drobné cibuloviny mohou v trávníku zplanět tak, že vám na jaře vykvete celý trávník. Ještě v době, kdy není trávu zapotřebí posekat je to pak krásná podívaná na bílou, žlutou, růžovou, modrou, nebo fialovou plochu.

Výsadba stromů a keřů
Na podzim je vhodný čas také pro výsadbu stromů a většiny keřů. Jehličnaté stromy a dřeviny je doporučené vysazovat tak, aby stačily ještě zakořenit, pro ně je vhodným měsícem již září. Ovocné stromy i keře rybízu a angreštu je správné vysazovat od října. Neplatí to pro broskvoně a meruňky, ty jsou citlivé na mráz a vysazují se až na jaře. Totéž platí pro dřeviny, jejichž domovinou jsou teplejší krajiny, ty by zasazení na podzim nemusely přežít. Listnaté dřeviny vysazujeme bez listů. Pro dřeviny připravujeme dostatečně hlubokou jámu a před zasazením necháme jejich kořeny celý den ponořené do vody. Také nesmíme zapomenout na správnou zálivku, dřeviny nemusí vymrznout, ale mohou i v zimě vyschnout. Pokud není v zimních měsících mráz, zálivku potřebují.

Zahrada nám celý rok přináší spoustu radosti, krásy i užitku. Aby to bylo možné i další roky, musíme se o zahradu a vše, co na ní roste postarat. Je to dost práce a času, který musíme investovat. Je to však investice, která se určitě vyplatí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada