Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.09.2011 11:12:40

Dividendová hra s TO2 - snížení cílové ceny

Ponecháváme naše doporučení na Držet a současně snižujeme naši roční cílovou cenu ze 450 na 410 . Snížení cílové ceny je hlavně způsobeno nižšími odhady zisků, přičemž tento vliv je částečně zmírněn nižší bezrizikovou úrokovou mírou a rizikovou přirážkou akcií. Nedávno zvýšený rating ČR od ratingové agentury S&P vedl k nižší rizikové přirážce akcií v našem ocenění diskontovaných peněžních toků.

O       Snížili jsme odhad ziskuroce 2012 o 12,3 % vzhledem ke konkurenčním tlakům na mobilním trhu a pomalému oživení spotřebitelských výdajů. Tvrdší konkurence zapříčinila nižší průměrné ceny, zatímco 30% snížení cen za ukončení hovorů vedlo k nižším tržbám. Očekáváme, že ceny za ukončení hovorů budou v příštím roce výrazně sníženy, protože jejich současná úroveň 4,5 eurocentu je stále výrazně nad 1,5-3 eurocenty, které doporučuje EU.

O       V současnosti nevidíme žádné katalyzátory pro cenu akcií Telefónica ČR. Očekáváme, že společnost poskytne aktualizaci výše dividendy z letošního zisku spolu se zveřejněním výsledků za letošní rok. Dividendy jsou právně zastřešeny výší zadržených zisků společnosti, což odhadujeme maximálně na 30 na akcii. Kvůli udržení výše dividend na současné úrovni (tzn. 40 na akcii) může společnost zvážit kombinaci dividend, zpětného výkupu akcií a přímého rozdělení vlastního kapitálu akcionářům.

Klesající mobilní trh.  Telefónica  ČR generuje téměř 50 % svých tržeb z domácího segmentu mobilních telefonů, který je v rámci společnosti největším. Avšak tomuto segmentu se letos dařilo nejhůře. Domácí tržby z mobilního hovorného se v 1. pololetí meziročně snížily o 9,7 %, zatímco pro srovnání tržby z pevných linek meziročně klesly o 7,9 %. Pokles byl vyvolán nižším objemem hovorů a tržbami z propojování hovorů. Celkově se objem hovorného meziročně zvýšil o 1 % na 4,4 mld. minut (v 1. pololetí). Z toho vyplývá, že se podíl tržeb na minutu v 1. pololetí meziročně v průměru o 10,6 % snížil. Společnost jako příčiny uvedla pomalé oživení spotřebitelských výdajů a přetrvávající konkurenci (především mezi firemními zákazníky a malými a středními podniky). Navíc se mobilní trh v 1. pololetí meziročně o 8,1 % snížil, když všichni operátoři zaznamenali klesající tržby
  
Výhled 2011.

Spolu se zveřejněním výsledků za 2Q Telefónica ČR potvrdila výhled OIBDA -1 až -5 % r/r navzdory skutečnosti, že se OIBDA v 1. pololetí meziročně snížila o 6,8 %. Společnost poznamenala, že by OIBDA měla poklesnout spíše o tempo na spodním konci
poskytnutého pásma. To znamená, že by se OIBDA v 2. pololetí měla výrazně zlepšit. Podle managementu by zlepšení OIBDA mělo být taženo následujícími vlivy:
 
  Nižší osobní náklady díky restrukturalizaci v 2010. Management během konferenčního hovoru naznačil, že by se osobní náklady za letošek měly meziročně snížit o 7-8 %. 
  Solidní výkonnost na Slovensku se silným růstem tržeb (náš odhad pro letošek: +37,5 % r/r v ) a zeštíhlený provoz. Management očekává, že se OIBDA na Slovensku v 2. pololetí proti  1. pololetí zdvojnásobí. Pokrytí populace je 95%. V 2Q slovenská pobočka vygenerovala tržby 38,5 mil. € (+46,7 % r/r) a EBITDA nad 5 mil. €, což znamená marži nad 13 %.
  Vyšší využití mobilních dat a zákazníci s tarify. Zákazníci s tarify představovali 60,7 % všech mobilních zákazníků (v 2Q11) a jejich počet se postupně zvyšuje od 2Q10 díky přesunu z předplatného a pozitivnímu příspěvku růstu počtu zákazníků širokopásmového mobilního internetu.

Vera Sutedja. Překlad a shrnutí: Martin Krajhanzl.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688