TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.09.2011 11:50:11

BIS: Loni v ČR jasně dominovaly ruské zpravodajské služby, zájem mají o nové technologie

PRAHA (MEDIAFAX) - Zpravodajské služby Ruské federace v roce 2010 v ČR opět jednoznačně dominovaly jak četností a intenzitou činností, tak množstvím zpravodajských důstojníků působících pod různým krytím. Informaci ve středu uvedla BIS ve své výroční zprávě.

Ruská zpravodajská přítomnost v ČR se podle zprávy udržela na velmi vysoké úrovni. "Disproporce v početních stavech českých a ruských diplomatických misí rovněž představuje pro ČR a její bezpečnostní zájmy výrazný omezující faktor pro řešení situací, kdy ruští zpravodajští důstojníci pod diplomatickým krytím provádějí činnosti, které se neslučují s náplní práce diplomata," uvádí zpráva.

"Ani v loňském roce nezůstala mimo pozornost ruské diplomacie a zpravodajských důstojníků ruská krajanská komunita v ČR, což je dáno jak oficiální krajanskou politikou Ruské federace, tak tím, že část ruské populace v ČR stále setrvává v odporu vůči direktivnímu řízení Ministerstvem zahraničních věcí Ruské federace. Je zřejmé, že státem koordinované ruské krajanské organizace budou mít nový úkol pomáhat vědecko-technickému rozvoji Ruska," vysvětluje BIS ve zprávě.

Specifickou cílovou skupinou v ruskojazyčné komunitě v ČR jsou podle zjištění BIS kavkazské národy. "V ruských médiích se objevily zprávy, vycházející z prohlášení složek ruské kontrarozvědky, Federální bezpečnostní služby (FSB) a Ministerstva vnitra, které tvrdily, že na území ČR došlo k náboženské radikalizaci některých příslušníků kavkazských národů, kteří se po svém návratu na severní Kavkaz dopouštěli teroristické činnosti. Na základě analýzy veškerých dostupných informací k dotčeným kauzám však BIS konstatuje, že se z ruské strany jednalo o manipulaci s fakty za účelem prosazení svého specifického pojetí kavkazského terorismu a jeho řešení a projev snahy donutit ČR k přijetí tohoto ruského konceptu," konstatuje BIS.

Loni byl zaznamenán i zvýšený zájem ruských zpravodajských služeb, diplomacie, federálních agentur a obchodních společností o posilování informačních a vlivových kapacit, cílených na českou ekonomiku a energetiku. Tento trend byl provázen opakovanými případy spolupráce mezi ruskými zpravodajskými důstojníky a představiteli ruských obchodních společností působících v ČR.

I v řadách čínské diplomatické mise v ČR působí zpravodajští důstojníci pod diplomatickým krytím, či osoby důvodně podezřelé z příslušnosti k těmto službám. "Čínská strana v otázce činnosti zpravodajců pod diplomatickým krytím zbytečně přímo neriskuje při činnostech neslučitelných se statusem diplomata. Opravdová rizika, jako špionáž, úplatkářství, vydírání a podobně, tak může českému občanovi hrozit spíše od osoby, která mu bude tímto diplomatem představena například jako potenciální čínský partner," tvrdí BIS.

V oblasti průmyslu, vědy a techniky BIS v ČR zaznamenala čínský zájem o nanotechnologie. "Čína také provádí aktivní obranu svých obchodních zájmů proti možné aplikaci ochranných opatření EU na některé čínské výrobky," končí zpráva BIS.

Luboš Kavka, kavka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688