TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.09.2011 05:35:06

Německý ústavní soud rozhodne o stížnosti euroskeptiků na finanční pomoc zadluženým státům

KARLSRUHE (MEDIAFAX) - Německý ústavní soud v Karlsruhe bude ve středu rozhodovat o stížnosti německých euroskeptiků na finanční pomoc pro zadlužené členské země eurozóny. Odborníci ale pochybují o tom, že by soud německé zapojení do pomoci zablokoval.

Ve stížnosti jde o záchranný balík pro Řecko z loňského května ve výši 110 miliard eur (téměř 2,7 bilionu ), na který se složí eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle žalobců tyto zásahy porušují německé i evropské právní předpisy, které se týkají práva na demokratické zastoupení a ochrany majetku. Kritici míní, že podle unijního práva nemohou země přebírat dluhy jiných států. Eurozóně by podle nich více prospělo, kdyby se zbavila finančně problémových členů typu Řecka. Vláda uvedla, že je přesvědčena o tom, že žádné zákony neporušila.

Verdikt ústavního soudu tak případně může zkomplikovat snahy o záchranu zadlužených zemí eurozóny. Německo je totiž největší ekonomikou Evropské unie, a tak se má na pomoci podílet významnou částí, a to více než čtvrtinou. Podle expertů ale soud zřejmě příspěvky státům nezablokuje a ani nepřinutí vládu kancléřky Angely Merkelové, aby z programu vycouvala. Většina odborníků podle zahraničních agentur ale míní, že by soud mohl určit podmínky na poskytování finanční pomoci, které by vládě ztížily schvalování dalších půjček pro zadlužené země.

Proces začal 5. července. Žalobci žádají soud, aby zastavil německé příspěvky zadluženým státům eurozóny. Podle nich došlo k porušení práv německých občanů zakotvených v ústavě, protože tyto peníze jdou z daní německých obyvatel, které jsou majetkem státu, tedy vlastně obyvatel.

Větší vliv Spolkového sněmu při rozhodování o další pomoci v eurozóně požaduje i část německých poslanců, dokonce i z vládního kabinetu Angely Merkelové. Nadále je tak nejisté, zda vláda prosadí návrh zákona umožňující rozšíření pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF), na kterém se v červenci dohodli lídři eurozóny.

Po Řecku o pomoc z dluhových problémů požádalo už také Irsko a Portugalsko. První záchranný balík pro Řecko se ale ukázal jako nedostačující, eurozóna s MMF tak v červenci rozhodla o druhém balíku pomoci ve výši 109 miliard eur (přes 2,6 bilionu ). Do něho se ale zapojí i soukromí věřitelé, především banky. Tato půjčka má být financována právě přes EFSF.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688