TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.09.2011 16:00:05

Policie obvinila Víta Bártu a Jaroslava Škárku z korupce (6.9.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Protikorupční policie v úterý obvinila z podplácení bývalého ministra dopravy a faktického šéfa parlamentní strany Věci veřejné (VV) Víta Bártu a poslance Jaroslava Škárku z přijetí úplatku. Mediafaxu to bez uvedení jmen potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

"Vnímám svou nevinu. Nemám proč se obávat," řekl Mediafaxu Škárka s tím, že usnesení o zahájení trestního stíhání v úterý již převzal. "Těším se na standardní proces. Věřím, že se mu nevyhne ani Bárta," dodal.

Ačkoliv je podezřelý, že převzal od Bárty úplatek, odsouzení se neobává. "Věřím, že pravda vyjde konečně najevo," uzavřel.

Jak mluvčí Zenklová uvedla, kolem 14. hodiny obě osoby převzaly usnesení o zahájení trestního stíhání pro podezření z podplácení a přijetí úplatku. Jak Mediafax již dříve informoval, podezřelým z podplácení je exministr dopravy Vít Bárta, z přijetí úplatku naopak jeho bývalý stranický kolega, poslanec Jaroslav Škárka. Oba vydala sněmovna policii k trestnímu stíhání minulý týden.

Osobě podezřelé z podplácení hrozí podle mluvčí trest odnětí svobody od 1 do 6 let a propadnutí majetku. Ten, kdo úplatek přijal, může být potrestán až tříletým trestem vězení a zákazem činnosti.

Obvinění souvisí s údajným podplácením členů Věcí veřejných za účelem získat jejich loajalitu. Bárta se hájí, že se jednalo o půjčky mezi přáteli, ke kterým nemá žádné doklady. Bárta se podle policie měl pokusit uplatit bývalou předsedkyni poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí a právě druhého obviněného, poslance Jaroslava Škárku. Kočí měl předat úplatek půl milionu korun v hotovosti, Škárkovi 170 tisíc.

Na policii se jako první obrátil Škárka, Bártu podle něj usvědčovaly otisky prstů na bankovkách. Poté s trestním oznámením přišla i Kočí. Škárku policie vyšetřuje proto, že před tím, než peníze předal policii, z nich jednu bankovku utratil, zatímco Kočí celý obnos před předáním policii uschovala u notáře.

Bárta kvůli kauze, v níž se později objevily různé tajné nahrávky dosvědčující jeho praktiky, přišel o ministerské křeslo, Kočí zase o post předsedkyně poslaneckého klubu VV i o členství ve straně. Strana samotná se ale ve vládní koalici udržela.

Michal Hrbek, Karolina Brožová, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688