TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.09.2011 15:25:05

Poslanci přehlasovali Senát a znovu schválili standard a nadstandard ve zdravotnictví

PRAHA (MEDIAFAX) - Zvýšení poplatku za den hospitalizace v nemocnicích z 60 na 100 korun, vyřazení léků do 50 korun z úhrad a především zavedení standardu a nadstandardu v českém zdravotnictví. To jsou některé ze změn, které v úterý v rámci novely zákona o veřejném zdravotním pojištění znovu schválili poslanci.

Poslanci novelu, která představuje první reformní krok vlády v oblasti zdravotnictví, poprvé schválili již v červnu. Poté, co ji zamítl Senát, ji v úterý opětovně odsouhlasili 103 hlasy vládní koalice. Proti hlasovalo 68 přítomných.

"Senát tento návrh zamítl většinou svých hlasů. Shrnu naše hlavní námitky. Týkaly se především solidnosti, užitečnosti a důvěryhodnosti chystaných změn," vysvětlil stanovisko horní komory parlamentu senátor Jan Žaloudík (ČSSD). "Jde o pokus neúměrně hybridní a účelový. Pokud sněmovní většina původní návrh i přes odmítnutí Senátem schválí, bude s jeho realizací spojeno více obtíží než prospěchu," dodal.

To však odmítl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj jde o velmi důležitý krok, na který budou navazovat další reformní zákony. "Jde o vytvoření legálního prostoru pro péči, za kterou si pacient bude moci připlatit. Tedy ne připlatit tak, jako je tomu mnohdy dnes, pomocí metod šedé ekonomiky," uvedl Heger.

Proti návrhu tak jako při původním projednání ostře vystoupil středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath. "Přináší mnoho novinek, u kterých jsme si jisti, že neprospějí českému zdravotnictví. Nikdo dnes nemůže říct, jaký bude celkový dopad na oblast zdravotnictví. Jediné, co lze říct, že ten způsob přijetí byl chaotický," prohlásil Rath.

Vládní koalice podle něj vůbec nehledí na to, jak opatření dopadne na občany: "Vám o lidi a jejich osudy vůbec nejde. Vy jen reformujete inertní prostředí, kde lidé a jejich osudy nejsou. Lidé vás totiž zatěžují a zbrzďují."

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688