Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.09.2011 11:57:21

ČEZ koriguje mylné sdělení LN: EK nijak nerozšířila rozsah řízení s ČEZ

Dnešní Lidové noviny na titulní straně přinesly mylnou zprávu, pod hlavičkou „Zjištění LN“, že „Evropská komise podezírá ČEZ z nezákonných praktik, kterými bránil konkurentům při vstupu na velkoobchodní trh s elektřinou. Brusel tak rozšířil rozsah svého vyšetřování, které má zjistit postavení skupiny na českém energetickém trhu.“ Přitom EK nijak nerozšířila rozsah řízení s ČEZ zahájeného 15.července letošního roku.

Lidové noviny se dopustily pochybení. Ve svém článku zcela pomíjejí procesní pravidla, která upravují řízení v oblasti hospodářské soutěže před Evropskou komisí (EK). EK nemůže rozšířit předmět již zahájeného řízení. Pokud by se rozhodla prošetřovat další výtky proti ČEZ, musela by znovu zahájit řízení ohledně těchto nových výtek – což se nestalo a podle dostupných informací a indicií se k tomu EK ani nechystá. Naopak EK se po téměř dvou letech seznamování se s dostupnými fakty a podklady ČEZ rozhodla v červenci letošního roku pokračovat ve formálním řízení pouze v jedné velmi úzké oblasti a sice rezervaci přenosových kapacit pro projekty ČEZ obnovy a výstavby zdrojů v ČR, které údajně bránily realizaci investic do výroby elektřiny společnosti Czech Coal.

Obecné dotazy na obchodní údaje z poslední doby, které, jak nám pracovní tým komise potvrdil, obdrželi kromě nás též další vybraní účastníci trhu , mají EK posloužit k definici relevantního trhu. Tu EK musí ve formální fázi řízení provést, předložit a obhájit na základě sebraných dat. Jedná se tedy o standardní postup Komise v rámci zahájeného řízení.

Společnost ČEZ je přesvědčena, že se v dalším průběhu řízení prokáže, že se ani v poslední šetřené oblasti ničeho nedopustila. Sama Evropská komise uvádí, že zahájení řízení v žádném případě nepředjímá jeho výsledek. Navíc bylo prokázáno, že na český trh výroby elektrické energie v posledních několika letech vstoupila celá řada nových provozovatelů a realizuje se řada konkurenčních projektů s využitím české přenosové sítě. Projekt ČEZ v Počeradech je navíc zcela kredibilní. Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce Komise v roce 2009, již  byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech. To vše jasně prokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla v žádném případě spekulativní, ale přímo spojená s projektem, který ČEZ s plným nasazením realizuje.

ČEZ nadále plně spolupracuje s týmem Evropské komise. Během formální fáze řízení již poskytl a ještě poskytne další relevantní informace a důkazy, aby rozptýlil i zbývající pochybnosti o svém chování tak, jako to již učinil v oblastech, kde byl ČEZ dnes od původních podezření plně očištěn.

Eva Nováková
tisková mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688