Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.09.2011 11:25:05

ČR - maloobchod v červenci stagnoval

Maloobchod - červenec 2011

Tržby v červenci v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny reálně meziměsíčně stagnovaly; meziročně očištěné pouze o vliv počtu pracovních dní se zvýšily o 0,1 %. Meziroční pokles tržeb bez očištění o 1,7 % byl ovlivněn zejména prodejem v maloobchodě a částečně i nižším počtem pracovních dní.

* * *
Po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v červenci reálně meziměsíčně stagnovaly; meziročně očištěné pouze o pracovní dny vzrostly o 0,1 %. Neočištěné tržby klesly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 1,7 % částečně z důvodu nižšího počtu pracovních dní (-1). Největší vliv na meziroční pokles měl prodej potravin, naopak k jeho zmírnění přispěl růst v motoristickém segmentu (viz tabulka č. 2).
* * *

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se zvýšily reálně meziměsíčně o 0,8 % a meziročně očištěné o pracovní dny o 4,9 %. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 1,7 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 1,9 % a za opravy o 0,8 %.
* * *

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,4 % a meziročně očištěné o pracovní dny o 1,9 %. Bez očištění tržby klesly meziročně o 3,1 %, v tom za potraviny o 6,2 %, pohonné hmoty o 3,3 % a za nepotravinářské zboží o 0,4 %.

Největší vliv na celkový pokles tržeb měl nižší prodej potravin, a to jak v nespecializovaných, tak i specializovaných prodejnách (o 6,4 %; resp. o 3,0 %). Poprvé od počátku roku se snížily tržby za potraviny i v běžných cenách (o 1,7 %). Přetrvával pokles prodeje pohonných hmot, tržby se dále snížily za prodej farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží o 2,6 % a výrobků pro domácnost o 0,1 %. Naopak rostly tržby za textil a obuv o 7,7 %, výrobky pro kulturu a rekreaci o 3,7 % a počítačové a komunikační zařízení o 2,8 %. Dále pokračoval růst prodeje zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby o 8,5 %, avšak tempo růstu se ve srovnání s předchozími měsíci letošního roku zpomalilo.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku činil 102,2 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot a potravin. Tento vývoj se promítl do celkového růstu cen v prodejnách s převahou potravin (o 4,8 %). Nejvíce se snížily ceny v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 10,7 %), textilem a obuví (o 2,8 %) a výrobky pro domácnost (o 2,0 %).

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688