TNBiz (TN.cz)
Finance  |  31.08.2011 12:40:22

Současné výkyvy na kapitálových trzích odrazují firmy od vstupu na burzu

PRAHA (MEDIAFAX) - Mnoho firem, které plánovaly na první dva srpnové týdny vstup na burzu formou primární emise, svá IPO odložilo. Ukázala to zjištění odborníků společnosti PwC, jak firma sdělila ve středu.

Hlavním důvodem pro jejich rozhodnutí byly současné výkyvy a nejistoty na kapitálových trzích. V období od 1. do 15. srpna, tedy v čase, kdy na trzích eskalovaly obavy z dluhových potíží eurozóny a Spojené státy narazily na svůj dluhový strop, bylo na hlavních kapitálových trzích odloženo 10 plánovaných IPO. Nejpostiženějšími trhy byly v první půlce srpna USA, kde se odložilo devět primárních emisí a uskutečnily se jen tři. V Hongkongu proběhlo jedno IPO, jedno odložili. Londýn byl postižen aktuální nejistotou méně, ale už dlouhodobě trpí nízkou IPO aktivitou. Pouze šest primárních emisí se zde uskutečnilo podle plánu.

„V Praze je zvonění na IPO zvon pražské burzy vždy svátkem a nedávné IPO společnosti E4U přineslo čerstvý vítr na trh. Nejistoty však přetrvávají a každý razantní výkyv globálních trhů zamává i s pražským parketem,“ uvedl odborník na kapitálové trhy firmy PwC Audit Petr Podlipný.

Začátkem letošního roku se přitom zdálo, že na světových trzích zažijeme nejaktivnější rok od roku 2007. Na trzích v USA vyneslo v letošním prvním pololetí 79 IPO celkem 16,8 miliardy eur (404,9 mld. ). O rok dříve to bylo za stejné období 70 IPO v hodnotě pouhých 6,5 miliardy eur (156,7 mld. ). Například ve Velké Británii to bylo letos za prvních šest měsíců 61 IPO v hodnotě 12,6 miliardy eur (303,7 mld. ) oproti 50 IPO v souhrnné hodnotě 5,3 miliardy (127,7 mld. ) za první pololetí 2010.

S&P 500 Volatility Index (VIX Index), index, který sleduje rozkolísanost opčních kontraktů na index S&P 500 a je považován za indikátor investorského apetitu po primárních emisích, vyskočil v úterý 9. srpna na hodnotu přes 47 bodů naznačující obavu potenciálních investorů.

S výjimkou březnových výkyvů však hodnota indexu VIX stabilně klesá po více než rok. Před srpnovým výkyvem dokonce již dosahoval hodnot kolem 15 bodů, což lze považovat za vhodné pro IPO. Nejnižší rozkolísanost trhů byla v poslední době zaznamenána koncem roku 2006, kdy se VIX přiblížil 10 a kdy také byla zaznamenána vysoká aktivita na trzích IPO.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688