Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  31.08.2011 09:02:01

ČS - koment 31.8. - představitelé Fedu podpořili očekávání možné další stimulace

Evropě špatná data – důvěra v ekonomiku klesla o skoro 5 bodů na 98,3, a to díky poklesu ve všech sektorech. V průmyslu se poprvé od 09/2010 propadl  index do záporu (-2.9). Myslíme si, že toto je právě důsledek turbulencí na finančních trzích a ne-řešení dluhové krize. Nečekám, že by ECB přispěchala se snížením sazeb (na to je hrdá, aby přiznala, že letošní zvyšování sazeb byla chyba), ale zvyšování sazeb je mimo. S EURUSD  to skoro nehnulo –  furt kolem 1,45. 

 

·          Špatná data z EMU totiž kompenzoval Evans z  FEDu, který řekl, že „je obtížné charakterizovat trh práce jako něco jiného než  jako trh prácerecesi.“ Těžko říct, co tím myslel (zda ekonomika je v recesi, na což dle nás trh práce určitě neukazuje, nebo zda trh práce má vysokou, recesní nezaměstnanost). V každém případě dodal, že je ze všech členů komise advokát „nejagresivnějších způsobů uvolnění měnové politiky“. Vypadá, že tento člověk by ruku za další QE zvednul hned. K němu se přidal Bullard – že QE3 ano, pokud inflace zvolní a  data budou slabá.  

 

·          A ani reálná US ekonomika nepotěšila – finanční chaos vylekal spotřebitele, důvěra dle Conference Boardu se propadla nejvíc od 10/2008…  Je to bohužel to, čeho se člověk obával – negativní zpětná vazba. Data za osobní výdajev 08-09-10/11 asi budou špatná… 

 

·          Z rozvíjejících se trhů  trošku lepší zprávy – Indie rostla sice nejpomaleji za rok a půl, ale 7,7% r/r ve 2Q/11 je solidní. Naplňuje se tak nás scénář, že velké rozvíjející se trhy pod vlivem měnové restrikce (skrze kurz nebo sazby) zvolní – nedávno vykázala slabší data např. Brazílie, mírně slabší růst ve 2Q/11 měla i Čína. Pro Německo je pokračující růst na rozvíjejících se trzích dobrá zpráva – do Indie sice vyvezlo v roce 2010 jenom zhruba 10 mld. EUR (1% vývozu), Čína je ale jeho 5. největším partnerem (55 mld. EUR). Obecně jde mimo Evropu 40% DE vývozu.  

 

·       V regionu včera data za polské HDP – to přidalo 1,1% q/q, stejně jako v 1Q/11, a mírně   rychleji než jsme očekávali. Na rozdíl od ČR růst táhly domácí faktory – investice +8%,  spotřeba + 2,4%. Klíčovější jsou však data za 3Q/11, kde už je vidět slabší dynamiku maloobchodu, horší data z Německa. A samozřejmě se v dalších kvartálech projeví efekt utažení měnové politiky. Polská CB tak zůstane nejspíš v klidu – na snížení sazeb, jak spekuluje trh, ani zpomalení ve 2H/11 stačit nebude.  

 

·          Měny regionu  včera bez výraznějších pohybů, na polské HDP reagoval PLN jenom velice mírně. Stále se tak drží kolem 4,15. Kačka stále 24,05-24,10.

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688