TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  30.08.2011 15:00:10

České stavebnictví letos podle ředitelů největších společností poklesne o 4,1 procenta (30.8.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Rok 2011 by mohl být podle ředitelů největších českých stavebních společností mírně lepší, než se očekávalo, podle aktuálních odhadů dosáhne pokles ve stavebnictví 4,1 procenta. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví zveřejněné v úterý.

Výsledky nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví 07/2011 potvrzují pokračující stabilizaci v očekáváních ředitelů stavebních společností ohledně vývoje sektoru v roce 2011. Navíc oproti předchozím predikcím z ledna i dubna došlo k mírnému zlepšení.

Aktuálně očekávají ředitelé společností pokles výkonu českého stavebnictví pro rok 2011 o 4,1 procenta (dubnové predikce ukazovaly na celoroční pokles o 5,6 procenta, lednové indikovaly snížení výkonu o 5,5 procenta). Pokles sektoru očekávají dva ze tří ředitelů stavebních společností (63 procenta), což je výsledek srovnatelný se závěry výzkumu realizovaného před třemi měsíci, kdy kontrakci pro rok 2011 predikovalo
64 procent společností (68 procent před šesti měsíci).

Stále nejvíce pesimistické v tomto ohledu jsou společnosti zabývající se inženýrským stavitelstvím. "Boom, který jsme zaznamenali ve stavebnictví v minulých letech, se bude v tomto časovém horizontu těžko opakovat. Okolo sebe ale vidím některé náznaky, že situace se pomalu začíná stabilizovat," prohlásil Luboš Tomášek, obchodní ředitel a člen představenstva Viamont DSP.

Index stavební produkce v prvním pololetí 2011 klesl o 1,3 procenta, orientační hodnota povolených staveb klesla o 1,4 procenta a nové stavební zakázky klesly o 3,4 procenta. To vše ve srovnání s už tak nevydařeným rokem 2010. Srovnání s předkrizovým rokem 2008 ukáže ještě daleko větší poklesy. Ve statistice stavebnictví se jen velmi těžko hledá ukazatel, který by dával naději na brzké zlepšení situace," poznamenala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Českého statistického úřadu (ČSÚ) Petra Cuřínová.

Pokles, v nejlepším případě stagnace stavebního trhu je primárně způsobena nízkou poptávkou, a to jak soukromou, tak veřejnou. Vzhledem k pokračující nejistotě a turbulencím na trhu nelze očekávat brzkou změnu k lepšímu. I za takových podmínek ale musí podnikání společnosti běžet. Možnosti změnit trh jsou minimální, reálnou příležitost vidím v dalším zefektivnění vnitřního fungování společností. Je otázka, zda dříve přijde pročištění trhu na straně nabídky, nebo růst poptávky," dodal partner KPMG v České republice Pavel Kliment.

S očekávaným lepším vývojem stavebnictví v tomto roce oproti předchozím predikcím stavební firmy zlepšují i výhled svých tržeb za letošní rok, ty by měly v roce 2011 klesnout v průměru o 1,7 procenta. Pokles by tak mohl být mírnější, než předpovídaly stavební firmy dříve. Pro rok 2012 však zcela nově uvádějí, že ještě nedojde ke stabilizaci a pokles tržeb bude pokračovat.

"Známky oživení jsme pozorovali ke konci roku 2010, kdy bylo možné vnímat větší optimismus ve stavebních firmách. Osobně však větší oživení na stavebním trhu zatím nevidím. Nadále platí, že projekty privátních investorů a developerů jsou zahajovány jen opatrně, neboť složitěji než dříve hledají svůj odbyt v podobě pronájmu kanceláří či prodejích bytů. Zároveň cítíme úbytek projektů ve státní a municipální sféře. Celá tato situace vede k zintenzivnění konkurenčního boje," myslí si generální ředitel a předseda představenstva PSJ František Vaculík.

Klesla také sebedůvěra ředitelů stavebních společností v překonání konkurence v roce 2011. Navíc výhled na rok 2012 poprvé ukazuje na ještě menší míru optimismu než pro rok současný. V překonání konkurence v tomto roce aktuálně věří pouze 49 procent ředitelů společností (58 procent v dubnu, 50 procent v lednu).

Vytížení kapacit stavebních společností v aktuální plné sezóně oproti dubnu i lednu vzrostlo na úroveň 84 procent. Vliv na toto zlepšení ale měla i optimalizace kapacit stavebních společností. "Jsme úspornější a produktivnější. Zabýváme se vnitřními procesy ve firmě, které analyzujeme a hledáme reálné možnosti ke zlepšení. Volné zdroje vkládáme do našich nových investic, které jsou rozpočtově méně nákladné. Když tento přístup udržíme, tak krizi překonáme. I tu budoucí, která teprve přijde," řekl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Ve výhledu na rok 2012 však došlo k dalšímu zhoršení predikcí vývoje. U ředitelů stavebních firem budí příští rok stále větší obavy vzhledem ke stále nízké poptávce investorů a to jak poptávce financované ze soukromých zdrojů, tak i veřejných zdrojů. A jak ukazuje separátní výzkum zaměřený na projektové a inženýringové společnosti (tedy ty, které připravují projekty pro následnou realizaci stavebními firmami), jsou jejich obavy oprávněné," uvádí analýza.

Aktuální výsledky výzkumu ukazují na další pokračování poklesu sektoru a to o 2,4 procenta, přitom ještě v lednu tohoto roku ředitelé očekávali v roce 2012 mírný růst trhu (o 1,6 procenta). "Pro příští rok bude kritická důvěra soukromých investorů ve vývoj naší i světové ekonomiky, udržení a navýšení státní podpory pro zateplování, ale zejména je potřebné přehodnocení státní politiky investic do výstavby silnic a dálnic. Dosavadní přístup vede k dalšímu propadu a pokračující krizi ve stavebnictví pro rok 2012," tvrdí ředitel společnosti Harsco Ivan Kunst.

"Předpokládám, že v soukromém sektoru potrvá ještě nějakou dobu silný tlak na snížení stavebních cen. Developeři budou muset ještě tímto způsobem kompenzovat snížení hladiny prodejních cen bytů a vysoké ceny pozemků, které byly nakoupeny na vrcholu trhu," doplnil generální ředitel Crestyl Omar Koleilat.

Výsledky obdobného výzkumu realizovaného na Slovensku v květnu 2011 přitom ukazují na stabilizaci tamního stavebnictví už v letošním roce, trh poklesne do konce roku jen o 1,8 procenta a v roce 2012 by už mohlo na Slovensku dojít k návratu růstu (o 4,0 procenta).

Jako příčinu pokračování špatného vývoje českého stavebního trhu uvádějí ředitelé stavebních společností úbytek projektů a tím i menší objem budoucí práce pro stavební společnosti. "V delším časovém horizontu se bude spíše jednat o stagnaci nebo další pokles stavebního trhu ČR. V oblasti privátní sektoru nebyla zaznamenána vyšší aktivita, která by doplnila úbytky objemů zakázek z veřejných rozpočtů. Vyskytují se pouze individuální projekty bonitních developerů a investorů ze sektoru energetiky a průmyslu," poznamenal generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688