TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.08.2011 17:35:05

Česko bude spolupracovat s novou libyjskou vládou, prohlásil ministr Schwarzenberg (29.8.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká republika je pevně odhodlána rozvíjet spolupráci s novou dočasnou vládou Libye a ostatními představiteli země, kteří zemi povedou v přechodném období do svobodných voleb. Uvedl to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ve svém pondělním prohlášení.

"Pád režimu Muammara Kaddáfího otevírá novou etapu historie svobodné Libye, která je z mnoha hledisek velmi důležitá pro klidný vývoj a bezpečnost celé oblasti. Česká republika byla mezi prvními zeměmi, které navázaly kontakty s Národní přechodnou radou Libye. Národní přechodnou radu jsem uznal jako důvěryhodného představitele libyjského lidu," sdělil Schwarzenberg.

Úkolem nové vlády je podle ministra zajistit klid a bezpečí na celém území Libye, zabránit mstě, rabování a zahájit všenárodní politický dialog, který povede k nutným politickým i ekonomickým reformám, ustavení vlády práva a respektu k lidským právům a základním svobodám.

Česká republika i nadále bude pomáhat libyjské straně. "V první řadě jsme připraveni poskytnout rychlou humanitární pomoc. Rovněž se chceme podílet na poválečné obnově Libye jak bilaterálně, tak v rámci EU, OSN, NATO atd. Nabízíme zejména naši neopakovatelnou zkušenost s přechodem k demokratickému systému vládnutí," dodal ministr. "Pokoušíme se od Libyjců vyzvědět, co by potřebovali, nejde o to, abychom se zbavili nějakých přebytků," uvedl na dotaz Mediafaxu.

Ačkoliv se v Tripolisu zatím bojuje, povstalci podle ministra ovládají většinu území. "Jsem přívrženec starého mezinárodního práva, které uznává vládu, jakmile ovládá své území," upozornil.

"Je to krok, který se asi dal očekávat. Nejdůležitější v Libyi je teď nalézt politický smír a dohodu pro další budování země. To je předpoklad pro to, aby se získala kontrola nad tím územím. Především však varuji před jakýmkoliv vítězným pokřikem, protože si myslím, že v Libyi teprve všechno začíná," okomentoval uznání nové libyjské vlády stínový ministr zahraničí sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Podle Zaorálka je potřeba nechat samotné Libyjce, aby své problémy začali řešit sami se svými sousedy. Západ by měl být ve svém postupu opatrný a měl by se zároveň vyvarovat chyb z minulosti.

"Je to otevřená situace a já očekávám velké obtíže. Libye je ze všech těch arabských zemí, které prošly změnami, vnímaná jako nejvíce problematická pro vybudování konsolidované budoucnosti. Teď je to na Libyjcích samotných," doplnil místopředseda ČSSD.

Novou libyjskou vládu uznalo Česko jako i další státy Evropské unie, například Francie nebo Velká Británie. Povstaleckou vládu uznaly také některé severoafrické země - Maroko, Egypt i Tunisko.

Libyjští povstalci zaútočili na Tripolis v noci na neděli 21. srpna. Během pondělí se zmocnili osmdesáti procent rozlohy města.

Povstání proti Kaddáfího režimu propuklo v polovině února. Rozhodující zvrat v Kaddáfího neprospěch přivodily nálety NATO. Spojenci je zahájili 19. března, dva dny poté, co Rada bezpečnosti OSN vydala zmocnění k vojenským operacím na ochranu obyvatel.

Denisa Šindlerová, Martina Týblová, Ivan Orel, Filip Nachtmann, sindlerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688